czarodziej3D Napisano 11 Sierpień 2008 Napisano 11 Sierpień 2008 Cześć, testuje ostatnio blendera pod kątem rozkładania uv i mam pewne pytane: 1). czy jest opcja do zaznaczania krawędzi od pierwszej zaznaczonej do ostatniej. ?? [ATTACH]57360[/ATTACH] 2) I gdzie w tym programiku jest - Frame selection
mara Napisano 11 Sierpień 2008 Napisano 11 Sierpień 2008 1 jest taka opcja - zaznaczasz jedną krawędz i alt+klik na ostatniej, tyle, że przed tym musisz przełączyć działanie alt-klika w panelu editing/mesh tool more z Loop Select na Tag Edges Seam 2 nie wiem czy o to Ci chodzi - w Blenderze to jest takie coś jak Border Selection - skrót B (2xb daje paint selection) 1
czarodziej3D Napisano 11 Sierpień 2008 Autor Napisano 11 Sierpień 2008 super dzieku ale.... cos nie moge tego znalesc ;/
figofago Napisano 11 Sierpień 2008 Napisano 11 Sierpień 2008 zaznacz dwa vertexy pomiędzy którymi ma być zaznaczenie i wciśnij W i wybieraj "select vertex path"
mara Napisano 11 Sierpień 2008 Napisano 11 Sierpień 2008 super dzieku ale.... cos nie moge tego znalesc ;/ upewnij się, że masz najnowsza oficjalną wersję 2.46
czarodziej3D Napisano 11 Sierpień 2008 Autor Napisano 11 Sierpień 2008 aaaa takie buty :/ przyznam że ciężko mi powrócić do B. po tylu latach (i doświadczeniach z XSI) ale dzięki.
figofago Napisano 12 Sierpień 2008 Napisano 12 Sierpień 2008 (edytowane) I jeszcze co do robienia seams to zrób ustawienia jak na skrinie i zaznaczaj w następujący sposób zaznacz pierwszego edża(left click) i kończącego zaznaczenie z (shift+Alt+left click) zaznaczanie edges masz jeszcze pod Ctrl+E Edytowane 12 Sierpień 2008 przez figofago
andy_a Napisano 12 Sierpień 2008 Napisano 12 Sierpień 2008 2) I gdzie w tym programiku jest - Frame selection pod "Del" (kropka) na numerycznej
mara Napisano 12 Sierpień 2008 Napisano 12 Sierpień 2008 dziwne - u mnie Del to centrowanie widoku na zaznaczonym obiektcie
andy_a Napisano 12 Sierpień 2008 Napisano 12 Sierpień 2008 W XSI centrowanie widoku na zaznaczonym obiekcie nazywa się Frame Selection :)
figofago Napisano 12 Sierpień 2008 Napisano 12 Sierpień 2008 Shift+C wycentrowanie tego krzyżyka w kółeczku i C wycentrowanie widoku H zoom all
czarodziej3D Napisano 13 Sierpień 2008 Autor Napisano 13 Sierpień 2008 uuu dzięki za pomoc :) będę dalej walczył z tą kobyłą ;) Ale tak szczerze (i mnie mam zamiaru kogokolwiek urazić bo od blendera zaczynałem 3D ale to stareeee dzieje) to ciesze się że parę lat temu dałem sobie spokój z blenderm bo poważnym programem to on ciągle nie jest. Ale unwrapping ma NAPRAWDĘ niezły :)
mrys Napisano 1 Wrzesień 2008 Napisano 1 Wrzesień 2008 Ale tak szczerze (i mnie mam zamiaru kogokolwiek urazić bo od blendera zaczynałem 3D ale to stareeee dzieje) to ciesze się że parę lat temu dałem sobie spokój z blenderm bo poważnym programem to on ciągle nie jest. Jest. Tylko trzeba sie do niego przyzwyczaić. Używam też XSI, który jest oczywiście znacznie dojrzalszym oprogramowaniem. I który ma także cechy, doprowadzające mnie do białej gorączki. Blender opanowany przez użytkownika bardzo niewiele ustępuje "komercyjnemu" softowi. Już w tej chwili jest to bardzo poważny program. Niestety w kilku obszarach nadal wymaga solidnego dopracowania (UI zwłaszcza). Radzę wytrwać, bo chociaz na początku odrzuca, to potem okazuje się naprawdę mocny.
Rekomendowane odpowiedzi