chais Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 Witam chciałbym manualnie zrobić chamfer, taki jak oferuje chamfer box z podstawowych brył 3dsmaxa. Jednak wychodzi coś zupełnie innego : Taki efekt jak w chamfer boksie uzyskuje dopiero po nadaniu ms'a. Próbowalem chyba już wszystkich kombinacji (zaznaczenia edges). Czy wiecie jak mogę uzyskać zamierzony efekt ? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
JohnZi Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 podobny efekt wyjdzie Ci jak po pierwszym chamferze dasz loopa, zeby zaznaczyc wszsytkie edge. Na pewno bedzie lepszy efekt niz w twoim wypadku
Tomala Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 niebieski to box z chamfeream na wszystkich krawędziach na raz. Podobne do chamfer boxa ale trochę pomieszane. Zółty to box z chamferami najpierw na wszystkich krawędziach podstaw a potem na tych 4 pionowych łączących podstawy. Fioletowy to chamfer box. Prawdopodobnie zamiast robić raz chamfer z trzema segmentami robisz go dwa razy.
dyv Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 Musisz miec cos skopane w maxie. Dla sprawdzenia zrobilem boxa, zaznaczylem wszystkie krawedzie, chamfer z 3 segmentami i wyszlo takie cos Jakiej wersji maxa uzywasz?
chais Napisano 13 Sierpień 2008 Autor Napisano 13 Sierpień 2008 Nic nie mam skopane, po prostu nie dawałem większej ilości segmentów tylko raz chamfer z jednym segmentem -> apply i kolejny raz chamfer z jednym segmentem ... po prostu już kombinuje na wszystkie sposoby. Tomala niebieski niby podobny, jednak nie jest tak samo. Musi się dać jakoś to zrobić ! Nie wiem tylko jeszcze jak ...ehhhh
JohnZi Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 juz sprawdzalem, max 9 w dol nie potrafi tak zrobi automatycznie. Dopiero max2008 ma taka funkcje :)
chais Napisano 13 Sierpień 2008 Autor Napisano 13 Sierpień 2008 JohnZi no w 2008 owszem taka funkcja jest, przy podwojnym powtorzeniu chamfera wygląda to całkiem niezle... zaczyna być problem gdy chcemy dać więcej segmentów ... wiem że starsznie wnikam, po prostu jestem pedantyczny i chciałbym uzyskać idealnego chamferka ...
dyv Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 Opcja jest dostepna w maxie 9 z Productivity Boosterem.
chais Napisano 14 Sierpień 2008 Autor Napisano 14 Sierpień 2008 Czyli żeby manulanie zrobić taki chamfer, który zalicza się do podstawowych narzędzi maxa trzeba zainstalować patcha ? Niezle. Max jest głupi.
Tomala Napisano 14 Sierpień 2008 Napisano 14 Sierpień 2008 Chodzi o to że wcześniejsze maxy nie miały możliwości ustawiania ilości segmentów chamfera. Opcja ta pojawiła się w productivity booster dla maxa 9 a potem w maxie 2008.
ema421 Napisano 14 Sierpień 2008 Napisano 14 Sierpień 2008 Max jest głupi. biedny z ciebie czlowiek...
Bacry Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 ten niebieski i fioletowy są IMHO identyczne tylko jeden jest obrócony o 90 stopni względem drugiego.
Tomala Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 Bacry nie są identyczne, przyjrzyj się ich rogom :)
xaoo Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 Witam, Czy w tym folrtowym boxie max automatycznie nie stosuje smoothing groups? Ja zgadzam sie z Bacry, ze to te same kosci, tylko obrocone i box z maxa ma wlaczone smoothing groups na odpowiednich krawedziach. Pozdrawiam, xaoo
Tomala Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 Box z maxa czyli chamfer box zakładając że NIE jest foremny ma trzy osie symetrii a ten niebieski nie ma żadnej więc nie są to te same boxy. Nie są obrócone względem siebie tylko topologia chamferów jest chaotyczna w tym niebieskim a w tym fioletowym trójkąty na przecięciach chamferów są zwrócone w stronę podstaw. Wiem że nie są to istotne (jak dla mnie) różnice ale autorowi wątku chodziło o zrobienie dokładnie takich samych chamferów jak na chamferboxie. Po co...?
Bacry Napisano 15 Sierpień 2008 Napisano 15 Sierpień 2008 faktycznie nie przyjrzałem się pozostałym wierzchołkom. więc wystarczy teraz dodać dwa modyfikatory symetry i po sprawie.
Rekomendowane odpowiedzi