Jump to content

wląsne materiały - jak zrobic / zabrc sie za to

Recommended Posts

Posted

no włąsnie, jakzabrac sie za robienie mterialow i shaderow do mentala? jakies poradniki/strony internetowe? bo nie moge nic znalezc ;/

wiem ze jest strona mymental ray no ale jeszcze jest tam malo materiałow.

a i jeszcze jedno pytanie : czy materialy do mentala ktore urzywa sie np w maxie bedą dzialąc np w majce? chodzi mi o to czy są kompatybilne, czy mozna urzywac sobie shaderow pomiedzy roznymi aplikacjami ?

w tym temacie jestem noga dlatego pytam :P

• Replies 2
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Z ksiązek to może te, które poleca producent - mentalimages.

Jeszcze znalazłem to - niby tom trzeci.

Do "mental ray Standalone" jest też dołączona dokumentacja pełna. Przynajmniej kiedyś była. Wszsytkie funkcje opisane, chyba nawet z przykładami.

Natomiast jeśli nie chodzi ci o pisane shaderów, tylko o zabawę gotowymi w 3dsmax, Maya czy XSI, to przy użyciu goole znajdziesz całą mase tutoriali o tym. I oczywiście dokumentacja owych programów - nieocenione kompedium wiedzy. Szukaj pod hasłami Maya mental ray turorial, czy 3dsmax mental ray tutorial. Bez względu na to, jakiego programu używasz, wszsytkie tutoriale będą pomocne. Najwyżej w innych miejscach będą owe funkcje. Digital Tutors też miało jakieś videotutoriale o mental rayu w Maya.

Edited by piotrek
  • Like 1
Posted (edited)

oooo, wielkie dzieki. chodzi mi glownie o robienie wlasnych shaderow. szukalem na google ale nic nie znalalzem.widocznie slabo szukalem.

do tych videotutoriali od digital tutors jeszcze nie doszedlem . dzieki za pomoc

Edited by Tomasz_87