Tomasz_87 Posted August 17, 2008 Posted August 17, 2008 no włąsnie, jakzabrac sie za robienie mterialow i shaderow do mentala? jakies poradniki/strony internetowe? bo nie moge nic znalezc ;/ wiem ze jest strona mymental ray no ale jeszcze jest tam malo materiałow. a i jeszcze jedno pytanie : czy materialy do mentala ktore urzywa sie np w maxie bedą dzialąc np w majce? chodzi mi o to czy są kompatybilne, czy mozna urzywac sobie shaderow pomiedzy roznymi aplikacjami ? w tym temacie jestem noga dlatego pytam :P
piotrek Posted August 17, 2008 Posted August 17, 2008 (edited) Z ksiązek to może te, które poleca producent - mentalimages. Jeszcze znalazłem to - niby tom trzeci. Do "mental ray Standalone" jest też dołączona dokumentacja pełna. Przynajmniej kiedyś była. Wszsytkie funkcje opisane, chyba nawet z przykładami. Natomiast jeśli nie chodzi ci o pisane shaderów, tylko o zabawę gotowymi w 3dsmax, Maya czy XSI, to przy użyciu goole znajdziesz całą mase tutoriali o tym. I oczywiście dokumentacja owych programów - nieocenione kompedium wiedzy. Szukaj pod hasłami Maya mental ray turorial, czy 3dsmax mental ray tutorial. Bez względu na to, jakiego programu używasz, wszsytkie tutoriale będą pomocne. Najwyżej w innych miejscach będą owe funkcje. Digital Tutors też miało jakieś videotutoriale o mental rayu w Maya. Edited August 17, 2008 by piotrek 1
Tomasz_87 Posted August 17, 2008 Author Posted August 17, 2008 (edited) oooo, wielkie dzieki. chodzi mi glownie o robienie wlasnych shaderow. szukalem na google ale nic nie znalalzem.widocznie slabo szukalem. do tych videotutoriali od digital tutors jeszcze nie doszedlem . dzieki za pomoc Edited August 17, 2008 by Tomasz_87
Recommended Posts