scirocco Napisano 17 Sierpień 2008 Share Napisano 17 Sierpień 2008 witam Zastanawiam sie jak sie za to zabrać - mam dach i chce zrobic na nim dachówke i gąsiory - modelować czy szukać mapki displace? dachówke na forum znalazłem ale jak zrobić to drugie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy Napisano 17 Sierpień 2008 Share Napisano 17 Sierpień 2008 gąsiory modelowaĆ, dachówkę można displejsem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scirocco Napisano 17 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2008 a teraz drugie pytanie, skąd te śmieci na dachówce, używam mapki displace wzietej z forum w formacie .tga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrkrzysiek Napisano 17 Sierpień 2008 Share Napisano 17 Sierpień 2008 kompresja bardzo duża że słabo widać może ustawienia GI masz niskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scirocco Napisano 17 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2008 tu dałem zbliżenie, uvw mapping jest planar a do diffuse dałem mapke czerwoną z pionowymi paskami, moze to przez to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomala Napisano 17 Sierpień 2008 Share Napisano 17 Sierpień 2008 A w czym renderowane? Może warto podciągnąć ustawienia displacementa np edge lenght jak to mental. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scirocco Napisano 17 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 17 Sierpień 2008 renderowane w vrayu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlosss Napisano 18 Sierpień 2008 Share Napisano 18 Sierpień 2008 to raczej przez tą mapkę, wydaje mi się ze tam gdzie są paski a bliżej pixele w miejscach gdzie disp ma przeskoki między dachówkami one po prostu się rozciągają daj sam kolor i zobaczysz od razu różnicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scirocco Napisano 18 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2008 (edytowane) tez tak pomyślałem i dałem kolor, efekt ten sam. dałem kolor i też kaszanka. displace daje w edytorze materiałów, może używać vraydisplacement? bede miał wtedy podgląd mapy w viewporcie? Edytowane 18 Sierpień 2008 przez scirocco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scirocco Napisano 18 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 18 Sierpień 2008 napewno nie maja na to wpływu ustawienia vraya, ani mapa diffuse, dawałem juz standard material i vraymtl - nic, za każdym razem to samo. Ostatecznie użycie vraydisplacemod rozwiązało problem, czesciowo - jak zrobic zebym w viewportach widział mapke displace i mogł ja kontrolowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 19 Sierpień 2008 Share Napisano 19 Sierpień 2008 hhmm modyfikator displacment? tylko ten standardowy od maxa a nie od vray'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scirocco Napisano 24 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 24 Sierpień 2008 nie wiem juz jak sobie z tym poradzić, szukałem i nic nie znalazłem, na forum był podobny watek z cegłami - niby siatka była za mało gęsta, pomoże ktoś? materiał to sam kolor z mapka displace - juz nie mowie ze nie ma przerw między dachówkami... mapke displace mam w formacie tga( z tego forum) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 25 Sierpień 2008 Share Napisano 25 Sierpień 2008 moze edge distance zmien w renderze na mniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scirocco Napisano 25 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2008 (edytowane) edge length było 4, dałem 2 nie pomaga Edytowane 25 Sierpień 2008 przez scirocco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
scirocco Napisano 25 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2008 stad brałem mapki ale co bym nie robił, nie moge osiagnąc takiego efektu: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=42737&highlight=displacement+dach%C3%B3wka&page=2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi