Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam

Zastanawiam sie jak sie za to zabrać - mam dach i chce zrobic na nim dachówke i gąsiory - modelować czy szukać mapki displace? dachówke na forum znalazłem ale jak zrobić to drugie.

• Replies 14
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

to raczej przez tą mapkę, wydaje mi się ze tam gdzie są paski a bliżej pixele w miejscach gdzie disp ma przeskoki między dachówkami one po prostu się rozciągają daj sam kolor i zobaczysz od razu różnicę

Posted (edited)

tez tak pomyślałem i dałem kolor, efekt ten sam.

dałem kolor i też kaszanka. displace daje w edytorze materiałów, może używać vraydisplacement? bede miał wtedy podgląd mapy w viewporcie?

Edited by scirocco
Posted

napewno nie maja na to wpływu ustawienia vraya, ani mapa diffuse, dawałem juz standard material i vraymtl - nic, za każdym razem to samo. Ostatecznie użycie vraydisplacemod rozwiązało problem, czesciowo - jak zrobic zebym w viewportach widział mapke displace i mogł ja kontrolowac?

Posted

nie wiem juz jak sobie z tym poradzić, szukałem i nic nie znalazłem, na forum był podobny watek z cegłami - niby siatka była za mało gęsta, pomoże ktoś? materiał to sam kolor z mapka displace - juz nie mowie ze nie ma przerw między dachówkami... mapke displace mam w formacie tga( z tego forum)