Napisano 17 Sierpień 200816 l witam Zastanawiam sie jak sie za to zabrać - mam dach i chce zrobic na nim dachówke i gąsiory - modelować czy szukać mapki displace? dachówke na forum znalazłem ale jak zrobić to drugie.
Napisano 17 Sierpień 200816 l Autor a teraz drugie pytanie, skąd te śmieci na dachówce, używam mapki displace wzietej z forum w formacie .tga
Napisano 17 Sierpień 200816 l Autor tu dałem zbliżenie, uvw mapping jest planar a do diffuse dałem mapke czerwoną z pionowymi paskami, moze to przez to?
Napisano 17 Sierpień 200816 l A w czym renderowane? Może warto podciągnąć ustawienia displacementa np edge lenght jak to mental.
Napisano 18 Sierpień 200816 l to raczej przez tą mapkę, wydaje mi się ze tam gdzie są paski a bliżej pixele w miejscach gdzie disp ma przeskoki między dachówkami one po prostu się rozciągają daj sam kolor i zobaczysz od razu różnicę
Napisano 18 Sierpień 200816 l Autor tez tak pomyślałem i dałem kolor, efekt ten sam. dałem kolor i też kaszanka. displace daje w edytorze materiałów, może używać vraydisplacement? bede miał wtedy podgląd mapy w viewporcie? Edytowane 18 Sierpień 200816 l przez scirocco
Napisano 18 Sierpień 200816 l Autor napewno nie maja na to wpływu ustawienia vraya, ani mapa diffuse, dawałem juz standard material i vraymtl - nic, za każdym razem to samo. Ostatecznie użycie vraydisplacemod rozwiązało problem, czesciowo - jak zrobic zebym w viewportach widział mapke displace i mogł ja kontrolowac?
Napisano 19 Sierpień 200816 l hhmm modyfikator displacment? tylko ten standardowy od maxa a nie od vray'a
Napisano 24 Sierpień 200816 l Autor nie wiem juz jak sobie z tym poradzić, szukałem i nic nie znalazłem, na forum był podobny watek z cegłami - niby siatka była za mało gęsta, pomoże ktoś? materiał to sam kolor z mapka displace - juz nie mowie ze nie ma przerw między dachówkami... mapke displace mam w formacie tga( z tego forum)
Napisano 25 Sierpień 200816 l Autor edge length było 4, dałem 2 nie pomaga Edytowane 25 Sierpień 200816 l przez scirocco
Napisano 25 Sierpień 200816 l Autor stad brałem mapki ale co bym nie robił, nie moge osiagnąc takiego efektu: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=42737&highlight=displacement+dach%C3%B3wka&page=2