Napisano 22 Sierpień 200816 l Hej zacząłem robić człowieka i na razie mam nogę. Moglibyście ocenić czy pod względem topologii czy wygląda dobrze? Edytowane 22 Sierpień 200816 l przez Heads Hunter
Napisano 22 Sierpień 200816 l To ma być baza pod sculpt? Bo jak nie to nie ma co oceniać, to dopiero początek i jeszcze dużo zmian zanim powstanie z tego stopa ale póki co przepływ loopów jest dobry tylko w organice unikaj trójkątów.
Napisano 23 Sierpień 200816 l To jest chyba ten tutek z joanna wiec wsumie nie ma co pytac tylko sprawdzac czy twoja siatka pokrywa sie z ta z tuta i tyle.
Napisano 25 Sierpień 200816 l Autor W tym właśnie tutorialu w wolnym tłumaczeniu pisze że mam zrobic zauważalną linię niewidzialną. Jak mam to zrobić?
Napisano 25 Sierpień 200816 l W tym właśnie tutorialu w wolnym tłumaczeniu pisze że mam zrobic zauważalną linię niewidzialną. Jak mam to zrobić? przestac uzywac auto tlumaczy? :) Wrzuc ten kawalek po angielsku, to bedzie mozna cos powiedziec, bo "zauwazalna niewidzialna linia" to cosik nie tak.
Napisano 25 Sierpień 200816 l Autor właściwie to przetłumaczyłem jedno słowo którego nie znałem. Delete the face and make the spotted line invisible ... (meshsmooth use visible edges for smoothing, try to turn visible on and off while in "show end result mode)
Napisano 27 Sierpień 200816 l Nie wiem co autor mial na mysli piszac to, dla mnie brzmi to jak wielka bzdura :)
Napisano 28 Sierpień 200816 l Autor Mam jeszcze jeden problem. Wstawiam tutaj żeby już nie robić odzielnego wątku. Gdy extruduje postać to wytłoczenie idzie pod kątem a nie do góry tak jak powinno być. Jak moge temu zaradzić?
Napisano 28 Sierpień 200816 l wyekstrudować na małą odległość i ręcznie przesunąć. A z tymi edgami to chodziło o to, że meshsmooth działa na krawędziach, które są widoczne (w kwadratowym poly jest jedna krawędź niewidoczna) a tutorial był pisany do starego maxa (chyba nawet wersja 4.x stąd te dziwne informacje)
Napisano 28 Sierpień 200816 l Autor no wiem że mogę ekstrudować na małą odległość i dopasowywać. Ale poprostu wolałbym żeby extrudowało w góre żeby obie połówki po symmetry dokładnie się pokrywały.
Napisano 28 Sierpień 200816 l a skąd on ma wiedzieć co ty sobie w głowie obmyślasz? dla niego góra jest równie dziwnym kierunkiem, jak dół, prawo czy lewo. On extruduje w kierunku prostopadłym do średniej normalnych wszystkich zaznaczonych poligonów i tyle.
Napisano 28 Sierpień 200816 l jak normale wszystkich polygonów zaznaczonych do extrudowania są skierowane idealnie do góry to się do góry wyextruduje ale jak są obrócone polygony w bok to takie akcje wyjdą. Przesuń sobie to co się wyextrudowało do góry i z powrotem w bok i po sprawie.
Napisano 31 Sierpień 200816 l Autor Mam jeszcze jeden problem. Podczas tworzenia człowieka po dodaniu meshsmootha na renderze widać brzydkie nie równosci. Jak moge to naprawić?
Napisano 1 Wrzesień 200816 l tylko i wyłącznie położenie vertexów. (tam nie ma tak naprawdę nic krzywego)
Napisano 1 Wrzesień 200816 l Autor Aha, i jedynym wyjściem jest wymodelowanie tam czegoś? Nie ma innego wyjścia?
Napisano 1 Wrzesień 200816 l najczęściej tak. Ogólnie jeżeli coś nie wygląda dobrze bez MS to po dodaniu MS wcale lepiej wyglądać nie będzie :D
Napisano 2 Wrzesień 200816 l pamiętaj też o tym, że MS nie wymodeluje za ciebie niczego. Jeżeli masz za mało podziałów (mało krawędzi) i MS będzie bardzo znacząco odkształcał siatkę będzie ci trudno zapanować nad modelem. Dodaj jeszcze krawędzie pionowe na nodze.
Napisano 2 Wrzesień 200816 l Autor A oto efekt. Mógłbym jeszcze ostatecznie dodać krawędź w miejscy czerwonej linni. Dodawać kolejne linie? Edytowane 2 Wrzesień 200816 l przez Heads Hunter