wojtek_c Napisano 23 Sierpień 2008 Share Napisano 23 Sierpień 2008 (edytowane) Do tej pory używałem VIZ 2008, do oświetlania wnętrz miałem do dyspozycji logaritmic exposure, Area Lights w oknach plus target direct do imitacji słońca. Liczyło się cholernie długo, więc po przejściu na Max Design 2009 próbuje używać photografic exposure, mrDaylight System i mrSkyPortal. Zawsze używałem FG + GI. No i nie umiem tych portali pojąć ;-) Nie umiem zmusić ich do współpracy z GI. One tych fotonów emitują żałośnie mało, w trybie diagnostycznym widać je właściwie tylko przy oknie, cała reszta obrazu jest "niebieska" (czyli jest tam bardzo mało fotonów). Zwiększenie energii fotonów, ich ilości czy globalnego multiplier dla GI niewiele zmienia. Jak używać GI z takim oświetleniem? Chwilowo radzę sobię z samym FG, ale wnętrze mam dość wagonowate, okien jest mało i całość w środku wychodzi ciemna, mdła i jednolita. Jak wy oświetlacie wnętrza? pozdrownienia; Edytowane 23 Sierpień 2008 przez wojtek_c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 23 Sierpień 2008 Share Napisano 23 Sierpień 2008 Coz chyba po to powstaly portale by dalo sie smialo interiora oswietlic samym FG coz ja do portali nie poradze bo sam mam maxa 9 wiec jeszcze nie ten mental no ale z tego co wiem w nowszych mentalach mozna wiecej wycisnac samym FG szybciej lepiej i bezstresowo. Pokaz moze ustawienia i screen z ustawieniem swiatel to sie cos wymysli bo tak w ciemno to trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gientekwl Napisano 23 Sierpień 2008 Share Napisano 23 Sierpień 2008 może poprostu scena nieprzeskalowana ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 23 Sierpień 2008 Share Napisano 23 Sierpień 2008 a moze poprostu fotony odbijaja ci sie od okien i wylatuja na zewnatrz? albo zrob exlude dla swiatel albo materialowi szyb daj jakis photon shader np transmat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_c Napisano 28 Sierpień 2008 Autor Share Napisano 28 Sierpień 2008 Dzięki za odpowiedź, Panowie, i sorry że tak późno ale roboty milion i jeszcze trochę... Scena jest od początku rysowana w skali - wszystkie wymiary się zgadzają. Co do materiału na szyby - używam zawsze wzorcowego 'thin wall' glass z materiału Arch&Design - czy on nie przepuszcza fotonów? Bo może to jest problem... Zmienię materiał i sprawdzę. Chwilowo problem zdezaktualizował się o tyle, że wizualki musiałem już oddać, więc poradziłem sobie samym FG - ale w przyszłości wolałbym mieć fotony do dyspozycji :-) Co do tego 'thin wall' glass z materiału arch&design - zauważyłem w nim inny bug (chyba) - nie widać przez niego efektu "fire". Nie wiem czemu, ale kiedy ustawiam w kominku efekt "fire" a szyba wkładu jest zrobiona z tego materiału, to efekt jest niewidoczny (wnętrze kominka widać bez problemu). Muszę usunąć szybę, żeby był efekt ognia, co z kolei powoduję, ze tracę odblaski na szybie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi