drobcio Napisano 4 Wrzesień 2008 Napisano 4 Wrzesień 2008 Mam problem ze zrobieniem okien przy pomocy funkcji Booleanowkich.Niby wszystko ok,ściany zrobilem za pomoca funkcji extrude następnie kwadraty ktorymi wyciąłem dziury pod okna no i problem sie pojawił bo nie ma wewnętrznych krawędzi czyli tych łączących polygon ściany zewnętrznej z wewnętrzną i po renderingu to wygląda jak by sciana była płaska(nie ma grubości ściany).Prosze o pomoc,dzięki
hcpiter Napisano 4 Wrzesień 2008 Napisano 4 Wrzesień 2008 i dlatego nie uzywa sie booleana do wycinania okien tylko tnie sie siatke i uzywa funkcji bridge.
drobcio Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Napisano 4 Wrzesień 2008 Sugeruje sie tutorialem i funkcja Boolean była tam wykorzystana.Myśłałem,ze może funkcja force2side ma być uruchomiona ale to też nie pomogło
hcpiter Napisano 4 Wrzesień 2008 Napisano 4 Wrzesień 2008 mozesz pokazac tego tutka ? Tutaj jest napewno lepszy bo nie ucza booleana tylko normalych funkcji http://www.evermotion.org/tutorials/mich/
adam_m Napisano 4 Wrzesień 2008 Napisano 4 Wrzesień 2008 Zamień ściany na editable poly, zaznacz krawędż ściany zew. wybierz np. bridge i kliknij krawędź ściany wew. i tak wszystkie.
drobcio Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Napisano 5 Wrzesień 2008 Dzieki wam.Tutorial o ktory pytasz to http://www.3dsmaxresources.com/tutorial_display.php?id_tut=12&page=8 powinien sie otworzyc na stronie gdzie jest zastosowana funkcja boolean.nic w nim nie pisze,zeby laczyć krawedzie za pomoca bridge ale zrobilem tak jak zaleca adam_m i to działa,tzn wyciolem otwory za pomoca boolean a nastepnie polaczylem bridge krawedzie.Myslalem,że samo boolean wystarczy no i zeby bylo widac srodek wyciecia funkcja force2side.Tutorial z evermotion tez nie tlumaczyl jak zrobic otwory okienne. Jak by ktos jeszcze wiedzial czy zrobienie prawidlowych otworów samą funkcja boolean jest mozliwo,dajcie znac a poki co bede laczyc krawedzie.Dzieki:-)
drobcio Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Napisano 5 Wrzesień 2008 Upsss,wlasnie przeskoczylem na nastepną strone tutka i jest opisane ze taki problem moze sie pojawić.Przychodzi mi na myśl "...i ukazał się las krzyży":P
Rekomendowane odpowiedzi