drobcio Posted September 4, 2008 Posted September 4, 2008 Mam problem ze zrobieniem okien przy pomocy funkcji Booleanowkich.Niby wszystko ok,ściany zrobilem za pomoca funkcji extrude następnie kwadraty ktorymi wyciąłem dziury pod okna no i problem sie pojawił bo nie ma wewnętrznych krawędzi czyli tych łączących polygon ściany zewnętrznej z wewnętrzną i po renderingu to wygląda jak by sciana była płaska(nie ma grubości ściany).Prosze o pomoc,dzięki
hcpiter Posted September 4, 2008 Posted September 4, 2008 i dlatego nie uzywa sie booleana do wycinania okien tylko tnie sie siatke i uzywa funkcji bridge.
drobcio Posted September 4, 2008 Author Posted September 4, 2008 Sugeruje sie tutorialem i funkcja Boolean była tam wykorzystana.Myśłałem,ze może funkcja force2side ma być uruchomiona ale to też nie pomogło
hcpiter Posted September 4, 2008 Posted September 4, 2008 mozesz pokazac tego tutka ? Tutaj jest napewno lepszy bo nie ucza booleana tylko normalych funkcji http://www.evermotion.org/tutorials/mich/
adam_m Posted September 4, 2008 Posted September 4, 2008 Zamień ściany na editable poly, zaznacz krawędż ściany zew. wybierz np. bridge i kliknij krawędź ściany wew. i tak wszystkie.
drobcio Posted September 5, 2008 Author Posted September 5, 2008 Dzieki wam.Tutorial o ktory pytasz to http://www.3dsmaxresources.com/tutorial_display.php?id_tut=12&page=8 powinien sie otworzyc na stronie gdzie jest zastosowana funkcja boolean.nic w nim nie pisze,zeby laczyć krawedzie za pomoca bridge ale zrobilem tak jak zaleca adam_m i to działa,tzn wyciolem otwory za pomoca boolean a nastepnie polaczylem bridge krawedzie.Myslalem,że samo boolean wystarczy no i zeby bylo widac srodek wyciecia funkcja force2side.Tutorial z evermotion tez nie tlumaczyl jak zrobic otwory okienne. Jak by ktos jeszcze wiedzial czy zrobienie prawidlowych otworów samą funkcja boolean jest mozliwo,dajcie znac a poki co bede laczyc krawedzie.Dzieki:-)
drobcio Posted September 5, 2008 Author Posted September 5, 2008 Upsss,wlasnie przeskoczylem na nastepną strone tutka i jest opisane ze taki problem moze sie pojawić.Przychodzi mi na myśl "...i ukazał się las krzyży":P
Recommended Posts