Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem bo mam zrobic pracke w formacie A4 na kompie i ja wydrukowac. I problem tkwi w tym ze nie wiem jakie rozmiary ustawic. W PS wzialem wielkosc a4 i mi wywalilo kartke wielkosci 3508x2480. I nie wiem czy to bedzie pasowac na a4 bo to strasznie wielkie jest. Moja prosba brzmi: czy moglby mi ktos powiedziec czy faktycznie to sa takie rozmiary w pixelach a jezeli nie to czy moglby mi ktos podac wymiary w pixelach????

Bylbym wdzieczny za szybka odpowiedz.

Z gory dzieki.

Pozdro[piwo]

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Rozdzielczosc ekranowa ppi zalezy od formatu strony i rozdzielczosci dpi, ktora wybierzesz. Jezeli przy 300dpi i formacie A4 PS ustawia Ci 3508x2480, to rob w niej.

Takie rozdzielczosci ekranowe pozwalaja na zachowanie szczegolow i ostrosci na wydruku.

Temat rzeka.

Napisano

rozmiar danego formatu w pikselach zalezy od rozdzielczosci w dpi (punktow na cal).

jesli ustawisz (lub zmienisz isteniejacy) w fotosklepie wymary w mm lub w cm to niezaleznie od rozdzielczosci bedziesz mal w kazdym programie 2d taki wymiar.

efektem renderingu jest zawsze plik w rozdzialce 72dpi.

zawsze mozesz zrobic resize w szopie ale tracisz na ostrosci (nawet powiekszajac plik). najlepiej drukowac z programow do skladu np. corel, illustrator, quark gdzie resize nastepuje na poziomie wektorowym nie wplywajac na wielkosc bitmapy w pikselach.

300dpi to maksimum dla druku w kolorze

200dpi to optimum dla druku w kolorze

600dpi to optimum dla druku w monochromie

Napisano

na domowej czy nie domowej ja wiekszosc wizualek jak maja byc drukowane na A4 renderuje w 800x600 lub 1600x1200 i resize w corelu do A4 bo szkoda zycia czekajac tydzien na render.

heh ale ostatnio robilem cos duzego 3 stille 5591x7953 px. rendering vrayem trwal po kawalku na dwa kompy rowno 3 tygodnie :D

Napisano

na domowa drukarke 150DPI styknie, choc dla swietego spokoju jak bedzie 200 to i na kolorowa cyfrowke tez sie nada...