Robert B. Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 Witam mam problem Buduje okrąg i robię edge. Wiec mam taki pierścień osuwam polowe i robie mirror. Podczas skalowania zewnętrznego pierścienia zamiast okręgu wychodzi mi jajo :( dlaczego?
adrian2608 Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 Trochę chaotycznie to opisałeś ,nie wiem czy wynika to z źle ustawionego mirrora (modyfikator?) czy z skalowania wokół jednej osi , pokaż screena .
Robert B. Napisano 11 Wrzesień 2008 Autor Napisano 11 Wrzesień 2008 Juz sobie poradziłem chodziło o kursor :D ale mam większy kłopot tym razem zapodam screna bo nie mam pojęcia o co cho.... Otóż na filmie Toturialu wychodzi równo a u mnie dziwnie się zaokrągla :( co jest? chodzi o siatkę tu idzie równo a u mnie się załamuje
Ania Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 Przecież u ciebie vertexy są krzywo, nie są w jednej linii. Musisz je przeskalować wzdłóż osi Y do zera. Opisz w jaki sposób próbowałeś dojść do tego efektu, może coś zrobiłeś źle po drodze i dlatego one się wykrzywiają.
sanki Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 robert zaokrągla się bo masz włączone pokazywanie siatki jako isolinii na modelu (guzik przy strzałeczkach góra/dól w modyfikatorze subsurf) jak go wyłączysz to będzie pokazywał zwykłą siatkę i model wygładzony "pod spodem" tak jak jest w tutorialu (creature factory jak mniemam :-))
Robert B. Napisano 11 Wrzesień 2008 Autor Napisano 11 Wrzesień 2008 tak teraz jest tak jak prawie na tutu :) będę miał więcej pytać więc :) niedługo znów napisze nie ma to jak uczyć się od podstaw :) dzieki za pomoc i prosze o jeszcze :)
Robert B. Napisano 11 Wrzesień 2008 Autor Napisano 11 Wrzesień 2008 zaczynam uwazac ze ten kurs jest zrobiony na odpierdol :( i kolejne pytanie on przekrzywił całość za pomocą jakiegoś pędzla (takie kółko) i ja nie mam pojecia co to za narzędzie :(
sanki Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 to kółko to albo selekcja (dwa razy klawisz 'B') albo edycja proporcjonalna (klawisz 'O' albo to kółeczko na prawo od ikonki 'global' na pasku pod viewportem) i potem zwykla rotacj 'R' a na sam początek polecam plik modelingtools.ogg (mesh tools w menu html) z tego dysku. Samo creature factory to taki troche timelaps z komentarzem i niestety trzeba niektóre skróty znać.
Rekomendowane odpowiedzi