Skocz do zawartości

Rodzaj swiatla stosowany w interiorach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Tutaj pytanie kieruje głównie do userów dłubiących interiorsy w vray:). Jakiego typu swiatla uzywacie w interiorsach. Z tego co wiem to najlepiej samej żarówce nadac material samoswiecący vraya - ale to bardziej dla efektu rozświetlenia obudowy np. lampki od środka. Chodzi mi bardziej o to jaki rodzaj swiatla umieszczacie przy żarówkach, neonkach itp. Bo wiadomo, ze gdy wstawie zwykly spot to nie rozświetli mi pokoju tak jak w rzeczywistosci zwykła lampka biurkowa. Myślałem nad omni, ale to nie wygląda zbyt przkonująco. A moze stosujecie jakies swiatla fotometryczne? Ale czy wszedzie? "Oświecilibyście" mnie troche w tej kwestii? ;)

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hcpiter - racja mogłem tam zajrzeć. Sorry za zamieszanie ;).

Lis - dzieki za naprowadzenie - własnie tak myslalem, ze te fotometryczne swiatla to teraz prawie wszedzie ;)

Napisano

palmer - tak,wqiem, to zawsze stosuje :) Bardziej mnie zastanawiało jakie swiatla sa uzywane w lampkach i innych "swietlikach" Czy tylko fotometryczne czy moze jeszcze jakies inne? :) Oraz czy sceny sa dodatkowo doswietlane czy te swiatla z okna i lampek wpelni wystarcza itp. :) Tak wiem - jest dział light contest, ktory mam zamiar niedlugo cały przestudiować :D

Napisano
Jedynie omni to takie jekieś zapomniane.

biedne małe omni... nikt go nie lubi. a jeśli już ktoś go przygarnie, to z reguły umieści gdzieś w ciemnym miejscu :)