kubbek Napisano 20 Wrzesień 2008 Napisano 20 Wrzesień 2008 Mam następujący problem - renderuję przezroczysty obiekt ze ścianką o grubości 2mm. W Maxie wszystko idzie ładnie, ale pod Rhino, w którym obiekt powstał, wygląda to tak, jakby to były dwie skorupki, jedna w drugiej, zamiast jednej, posiadającej grubość. Niestety w ustawienia materiałów w maxie nie są identyczne co w rhino. Nie wiem też, czy problemem jest ustawienie materiału, czy obiektu. Niepożądany efekt jest następujący: Tak wyglądają ustawienia materiału w Rhino: Tak natomiast wygląda efekt osiągnięty w maxie, o który mi chodzi (przy marnej jakości): Czy ktoś ma pomysł, w czym może leżeć mój błąd?
Master Kiełbaster Napisano 20 Wrzesień 2008 Napisano 20 Wrzesień 2008 taki strzał: może wewnętrznej ściance przypisz ten sam materiał tylko z IORem 1/1.55 = 0.65
kubbek Napisano 20 Wrzesień 2008 Autor Napisano 20 Wrzesień 2008 efekt ciekawy, ale niezupełnie taki, o jaki mi chdziło ;) Wydaje mi się, że program z niejasnej przyczyny traktuje wewnętrzną i zewnętrzną ściankę jako osobne obiekty, mimo, że jest to jedna powierzchnia :(
Hynol Napisano 20 Wrzesień 2008 Napisano 20 Wrzesień 2008 No to usuń wewnętrzną ściankę i zostaw samą zewnętrzną.
Master Kiełbaster Napisano 20 Wrzesień 2008 Napisano 20 Wrzesień 2008 a może zrób szare transparaency w refraction zamiast w diffuse?
kubbek Napisano 20 Wrzesień 2008 Autor Napisano 20 Wrzesień 2008 Pomogło dodanie warstwy reflection - niezależnie, czy materiał jest całkiem gładki, czy zdifiuzowany:
Rekomendowane odpowiedzi