Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

cześć,

natknąłem się na następujący problem. potrzebuję do sceny wstawić tuziny tuzinów drzew generowanych przez onyx. by nie obciążały maxa, używam do tego vrayproxy. i wszystko jest git dopóki nie zacznę renderować. przy nawet niewielkiej ilości drzew nachodzących na siebie z punktu widzenia kamery, podczas liczenia irradiance map, max wysypuje się. po usunięciu kilku drzew renderuje do końca. renderuję na max 8. 2gb ramu i jakiś procek dual 2,2ghz. miał ktoś podobny problem? chwilowo nie mam dostępu do kompa z maxem i vrayem 64bit więc muszę użerać się na ósemce. jeśli komuś udało się to rozwiązać to proszę o pomoc.

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hej

Ja bym probowal tak: rzuc okiem podczas renderu czy ci pamieci starcza w task menager. Jesli tak, moze sproboj podniesc Dynamic Memory Limit. Ogolnie w zakladce System mozna duzo zyskac (jak i stracic) na wydajnosci, i tam bym pewnie probowal grzebac, niestety maunal vraya jest bardzo ogolny przy opisie tej zakladki.

Napisano

No i wszystko jasne :] Myślę, że 4GB to minimum żeby bawić się z drzewami, chociaż na setki to już 8/16 by się przydało ;)

Napisano

hympf...dziwne...bo ja na starym kompie kiedys na proxach uzayskalem 10000 palm...:) a ramu mialem 1gigacz!!! nic sie nie plool maxior

Napisano

drzewa muszą być skopiowane przez instance, inaczej będzie ciężko. warto też pobawić się ustawieniami max tree depth i dynamic memory limit

Napisano
  • Autor

na 5gb poszło bez problemu. dzięki

przy okazji. słyszałem spod ziemi donosy o kartach wpinanych do pci, na których można montować dodatkową pamięć ram. jak takie coś nazywa się?

Napisano
hympf...dziwne...bo ja na starym kompie kiedys na proxach uzayskalem 10000 palm...:) a ramu mialem 1gigacz!!! nic sie nie plool maxior

No ok, ale tu chodzi o to że jak masz 10 drzew w proxy takich samych to pamięć jest brana od jednego wiec bardzo trudno zapchać ram, a jak polka chce pewnie jak sądzę mieć przynajmniej 15 rodzajów różnych drzew to już trzeba mieć tego ramu bardzo dużo.

przy okazji. słyszałem spod ziemi donosy o kartach wpinanych do pci, na których można montować dodatkową pamięć ram. jak takie coś nazywa się?

No są takie panele, ale nigdzie tego nie widziałem.

PS. można też w ustawieniach vray w zakładce dać wiekszy memory dynamic limit.

Edytowane przez !Ewert