Napisano 23 Wrzesień 200816 l Dzisiaj odbyła się premiera nowej serii produktów Adobe Creative Suite 4. Informacje dotyczące nowych programow Adobe postanowiliśmy zamieścić w formie artykułu napisanego na podstawie oficjalnych informacji prasowych Adobe (artykuł: "Adobe Creative Suite 4 - nowa rodzina produktów Adobe"). Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=339
Napisano 23 Wrzesień 200816 l Funkcja skalowania z inteligentną analizą obrazu umożliwia użytkownikom inteligentne zmienianie rozmiaru i skalowanie obrazów[...] Markietingowy bełkot że ręce opadają :(
Napisano 23 Wrzesień 200816 l Markietingowy bełkot że ręce opadają :( Jak czytam takie komenty to nie tylko ręce mi opadają. Trzeba było oglądać dzisiaj prezentację live gdzie funkcja ta została pokazana.
Napisano 23 Wrzesień 200816 l Ramzes, prezentacja prezentacją, ale ten tekst to w zasadzie "Czerwony kolor pozwala uzytkownikowi pomalowac przedmiot na czerwono". I ciezko nazwac to czyms innym niz marketingowym belkotem.
Napisano 23 Wrzesień 200816 l Jak czytam takie komenty to nie tylko ręce mi opadają. Trzeba było oglądać dzisiaj prezentację live gdzie funkcja ta została pokazana. A Ty przebrnąłeś przez cały ten artykuł?
Napisano 23 Wrzesień 200816 l Tego artykułu nawet nie widziałem ale akurat natrafiłem na tą prezentację dzisiaj i koleś to pokazywał na przykładzie kilku samochodów, jednego ,,ściaśnił" i np. koła czy odbicia na masce zachowywały proporcje czy cuś w tym stylu w każdym razie efekt był całkiem przyzwoity. A co do tego bełkotu to pewnie wina tłumacza który zbytnio nie zna się na rzeczy.
Napisano 23 Wrzesień 200816 l Jeśli chodzi o inteligentne skalowanie to ten efekt wydaje mi się ,nie jest nowością... "...Twórcami algorytmu Seam Carving for Content-Aware Image Resizing lub inaczej technologii Liquid Rescale (Płynnego przeskalowania) są izraelscy uczeni Dr. Ariel Shamir i Shai Avidan, którzy zaprezentowali ją w sierpniu 2007r na Siggraph [naukowcy których badania sponsoruje Mitsubishi Electric Research Laboratories (MERL)]. Seam Carving – w wolnym tłumaczeniu wycinanie szwów (ścieżek) – to metoda pozwalająca na nieliniowe skalowanie obrazów z uwzględnieniem ich zawartości. Dzięki temu w inteligentny sposób zachowane zostają najważniejsze elementy zdjęcia...." źródło od 2007 roku dostępny jako plugin do ...GIMP-a;-)Być może w Ps-e działa jeszcze lepiej (nie wiem nie sprawdzałem;-) ale działa rzeczywiście imponująco! przykłady
Napisano 24 Wrzesień 200816 l Belus o tym już kiedyś było słychać i nawet były (i pewnie są :P) programy standalone i plugsy do photoshopa ale teraz to jest w photoshopie with no extra work :) "tylko" jako nowy ficzer a nie breaking ground technology :D
Napisano 25 Wrzesień 200816 l klik Programy Premiere Pro i After Effects obsługują tylko układy GPU z rodziny Quadro firmy Nvidia. Natomiast nowy Photoshop potrafi wykorzystać każdy układ obsługujący technologię Shader Model 3.0. dobrze, że chociaż Photoshop nie wymaga quadro :)