Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj odbyła się premiera nowej serii produktów Adobe Creative Suite 4. Informacje dotyczące nowych programow Adobe postanowiliśmy zamieścić w formie artykułu napisanego na podstawie oficjalnych informacji prasowych Adobe (artykuł: "Adobe Creative Suite 4 - nowa rodzina produktów Adobe").

Pełna treść wiadomości znajduje się na

stronie głównej serwisu pod adresem:

http://www.max3d.pl/news.php?id=339

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 3,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Funkcja skalowania z inteligentną analizą obrazu umożliwia użytkownikom inteligentne zmienianie rozmiaru i skalowanie obrazów[...]

Markietingowy bełkot że ręce opadają :(

Napisano
Markietingowy bełkot że ręce opadają :(

Jak czytam takie komenty to nie tylko ręce mi opadają. Trzeba było oglądać dzisiaj prezentację live gdzie funkcja ta została pokazana.

Napisano

Ramzes, prezentacja prezentacją, ale ten tekst to w zasadzie "Czerwony kolor pozwala uzytkownikowi pomalowac przedmiot na czerwono". I ciezko nazwac to czyms innym niz marketingowym belkotem.

Napisano
Jak czytam takie komenty to nie tylko ręce mi opadają. Trzeba było oglądać dzisiaj prezentację live gdzie funkcja ta została pokazana.

A Ty przebrnąłeś przez cały ten artykuł?

Napisano

Tego artykułu nawet nie widziałem ale akurat natrafiłem na tą prezentację dzisiaj i koleś to pokazywał na przykładzie kilku samochodów, jednego ,,ściaśnił" i np. koła czy odbicia na masce zachowywały proporcje czy cuś w tym stylu w każdym razie efekt był całkiem przyzwoity.

A co do tego bełkotu to pewnie wina tłumacza który zbytnio nie zna się na rzeczy.

Napisano

Jeśli chodzi o inteligentne skalowanie to ten efekt wydaje mi się ,nie jest nowością...

"...Twórcami algorytmu Seam Carving for Content-Aware Image Resizing lub inaczej technologii Liquid Rescale (Płynnego przeskalowania) są izraelscy uczeni Dr. Ariel Shamir i Shai Avidan, którzy zaprezentowali ją w sierpniu 2007r na Siggraph [naukowcy których badania sponsoruje Mitsubishi Electric Research Laboratories (MERL)].

Seam Carving – w wolnym tłumaczeniu wycinanie szwów (ścieżek) – to metoda pozwalająca na nieliniowe skalowanie obrazów z uwzględnieniem ich zawartości. Dzięki temu w inteligentny sposób zachowane zostają najważniejsze elementy zdjęcia...."

źródło

od 2007 roku dostępny jako plugin do ...GIMP-a;-)Być może w Ps-e działa jeszcze lepiej (nie wiem nie sprawdzałem;-) ale działa rzeczywiście imponująco!

przykłady

Napisano

Belus o tym już kiedyś było słychać i nawet były (i pewnie są :P) programy standalone i plugsy do photoshopa ale teraz to jest w photoshopie with no extra work :)

"tylko" jako nowy ficzer a nie breaking ground technology :D

Napisano

klik

Programy Premiere Pro i After Effects obsługują tylko układy GPU z rodziny Quadro firmy Nvidia. Natomiast nowy Photoshop potrafi wykorzystać każdy układ obsługujący technologię Shader Model 3.0.

dobrze, że chociaż Photoshop nie wymaga quadro :)