Napisano 1 Październik 200816 l cześć wam! w szkole zaczęły się algorytmy (nie pomogło proszenie nauczycielki o to żebym mógł w 3dsmaxie się szkolić...) i mam problem z nimi. Dostałem do domu takie zadanie: zapisz specyfikacje i schemat blokowy algorytmu pobierajacego kolejne liczby naturalne 1 cyfrowe dotad az ich suma przekroczy 30. na wyjsciu algorytmu chcemy otrzymac informacje ile liczb zostalo podanych oraz ile wyniosla ich suma. Szczerze mówiąc to nie wiem jak je zacząć a potem zapisać. Wytłumaczy ktoś? :) Bardzo bym prosił bo jutro mam informatykę o 13.35. z góry dzięki! pozdrawiam, Mateusz
Napisano 1 Październik 200816 l hmmm.. pomógłbym, ale wagarowałem.. i nie widzę związku między Algami i Rytmami... :D powodzenia pozdrawiam.
Napisano 1 Październik 200816 l No tak, nie ma to jak odrabiać zadanie na wczoraj :D Na początku weźmy dwie zmienne: liczba i suma. Obie równe 0. Do "liczba" dodajemy 1, do "suma" dodajemy "liczba". Następnie sprawdzamy warunek, czy "suma" > 30? Jeśli nie to powtarzamy całość od momenty dodawania, jeśli tak to ilość podanych liczb jest równa "liczba" + 1 (+1 bo jeszcze 0, które nie wpływa na wynik), a ich suma = "suma". Bloki sobie sam narysuj ;)
Napisano 1 Październik 200816 l Autor no dobra. dzieki arev! rep oczywiście leci dla Ciebie. Zaraz usiądę i spróbuję coś tam namazać edit: aha... jasne... nie moge Ci dać repa :/ muszę troszkę rozspredować.
Napisano 1 Październik 200816 l Próbuj, próbuj, jakbyś był bardzo zdesperowany to późno chodzę spać :D
Napisano 1 Październik 200816 l arev - zapomniałeś jeszcze o jednym -> te liczby mają być jednocyfrowe, więc musisz jeszcze dodać blok sprawdzający to. Przy 30-stu dojdziemy tylko do 8, ale jednak trzeba by to uwzględnić -> czyli potrzeba jeszcze jednej zmiennej - jedna będzie zliczać ilość operacji, druga będzie dodawana. W bloczki nie chce mi się bawić, zawsze uważałem, że rysować to moge na plastyce, a nie informatyce, w kodzie powinno to wyglądać mniej więcej tak (moze się trosiek połapiesz o co biega): int suma = 0; int dodawana = 1; int operacje = 0; do { suma = suma + dodawana; operacje = operacje + 1; if (dodawana >= 10) {dodawana = 1} } while (suma =
Napisano 2 Październik 200816 l Heh, pomyślałem o tym, ale uważam, że nie należy sprawdzać warunków niemożliwych do zaistnienia. Niby w algorytmie nic to nie zmieni, ale gdyby tak program pisać to spadnie jego wydajność niepotrzebnie. Pozdro ;)