Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, zamierzam zmienic karte graficzna, przez chwile wahałem sie czy nie kupic firegl czy quadro, ale stwierdzilem, ze wystarczy dokonac softmoda na zwyklej grafie.

I tu pojawil sie problem, zaginalem w gaszczu guru3d techarp i innych forach. Byc moze ktos po prostu jest na czasie i odpowie mi wprost na pytanie:

Ktora z kart obecnych na rynku (klasa srednia i wyzej) w latwy sposob daje sie "zsoftmodowac" na firegl czy quadro? Tak by komplikacji bylo jak najmniej ;)

Dzieki z gory

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

ok po czesci, sam sobie moge juz odpowiedziec ;]

po pierwsze uzytkownicy majacy nvidie z gpu 92 (np 8800gs) moga zapomniec o prostym softmodzie prezentowanym na http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=539&pgno=2

ja dzis zsoftmodowalem 8600gt na quadro 570 i wszystko cacy....ale nie istnieje wersja maxtreme (sterowniki nvidii do maxa) pod viste 64, ktora mam (nie)przyjemnosc posiadac...

Stad wniosek, ze softmod quadro, ba wrecz zakup tejze mija sie z celem, jesli uzywasz 3ds max pod viste 64, czy tak?

W takim razie, czy rzecz ma sie podobnie z firegl ? Czy ktos z was uzywa firegl i visty 64? Czy max to widzi?

Napisano

Ale jest jeszcze sens modowac GF`a ? Czy bedzie jakis przyrost szybkosci np na GF 8800 czy czy wyzszym ? Kiedys jeszcze pamietam bylo ciekawie z tym ale teraz kiedy karty sa szybkie bez modowania ? Wogole czy w tym wszystkim nie chodzi tylko o to by mozna bylo zainstalowac sterownik maxtreme dla maxa posiadajac GF`a ? A szybkosci jakiejs ekstra nie bedzie :)

pozdrawiam

Napisano

Znaczy ja sensu nie widze. Max jest optymalizowany pod DX'a. Teraz karty DXowe sa juz szybkie jak cholera, wiec po co sie meczyc z modowaniem w quadro? A co do firegl. Mam gdzies screeny z testow w studiu. Gdzie Dual Core z ge-force 7900 wyprzeda w wydajnosci 2 procesorowego xeona z firegl 7350.

Napisano
  • Autor

zapomnialem dodac zebyscie nie pisali o sensie softmodu badz jego braku. Przyrost predkosci we viewportach (bo tylko o to tu chodzi, zadnego renderu to nie przyspieszy) jest i to znaczny.

Dowód:

http://www.techarp.com/showarticle.aspx?artno=539&pgno=5

Móglbym przytoczyc pare innych linkow ale po co? Nie o tym jest ten watek wiec prosze o powstrzymanie sie! ;]

Napisano

@gregkilla: UWAGA, będzie OFFTOP :P

Jeśli używacie adobe, to sens jest taki, że nvidia sobie wymyśliła, że akceleracja sprzętowa cs4 (tak ładnie przez adobe reklamowana) będzie działała tylko z quadro... za to ati im przywaliło z dyńki informacją, że ta sama akceleracja będzie działać na ich kartach również, i nie tylko na firegl, ale też na radkach z serii 3xxx i 4xxx :)

Napisano

serwus :)

jak tak dalej pojdzie, i sie zaogni wojna tych koncernow, to chcac korzystac ze wszystkich dobrodziejstw softu trzeba bedzie miec w kompie zainstalowane karty nvidia i ati. chyba ze ktos sprytny wypusci na rynek jakas hybryde :D

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Napisano
  • Autor

no to troszke pogrzebalem i chwilowo moge zapomniec o softmodzie :]. Na viste nie ma narazie patchow do driverow ;). Polecam natomiast radka 3870 -> firegl 7700. Podobno da sie to zrobic. Na guru3d i cgtalk sa tutoriale jak.

pozdro