Napisano 9 Październik 200816 l Witam. Chciałbym zapytać o zaokrąglanie krawędzi. Wiem że dużo było tego typu tematów, które pobieżnie przewertowałem i które oczywiście nie dały mi satysfakcjonującej odpowiedzi, dlatego też pisze ten oto temat. Chciałbym zaokrąglić konkretną krawędź tzn tylko w Z nie w X i Y. Jak? Chamfer odpada bo mi kąta niszczy a ja chce od kąta do kąta po linii po łuku ;P tzn jak na załączonym obrazku chciałbym żeby widok TOP był jak na czerwono (pomijając te trójkąciki wewnątrz) a reszta nie zmieniona. Pozdrawiam nie pozdrowionych.
Napisano 9 Październik 200816 l Autor Kurde. Nawet dobrze wytłumaczyć swojego problemu nie umiem -.- spróbuje a tymczasem wyczaiłem chamfer boxa z opcją fillet sry że pisze banały ale mi na prawdę ciężko poznać sie z tym maxem. juz 3 dzień ;P edit: chodzi mi o coś takiego jak opcja fillet dla 2D. jak pionka robiłem w turtorialu ;( chciałbym jej użyć pod 3D i tylko w jednej płaszczyźnie dla konkret kąta od góry do dołu! chciałbym aby płaszczyzna górna i dolna były kanciaste a boki zesmothowane ale tylko te konkretne :| x| Edytowane 9 Październik 200816 l przez Loopaz
Napisano 9 Październik 200816 l to zaznacz te konkretne boki (krawedzie) i uzyj chamfer. juz 3 dzien w max'ie siedzisz? wow :)
Napisano 9 Październik 200816 l to zaznacz te konkretne boki (krawedzie) i uzyj chamfer. juz 3 dzien w max'ie siedzisz? wow :) he he 3-ci dzień, ja już półtora roku siedzę i dzisiaj max crash'ował mi się chyba ze 30 razy na jednym pliku... wszystko przed tobą
Napisano 9 Październik 200816 l Autor opcja chamfer zastosowana kilkakrotnie daje efekt który chciałem osiągnąć. Przepraszam za kłopot Dzięki za pomoc
Napisano 9 Październik 200816 l Nie rób chamfera kilkakrotnie. Zamień bryłe na editable poly. Zamiast klikać na chamfer, kliknij na ikonę okienka koło przycisku chamfer. Tam ustawiasz sobie liczbę podziałów oraz promień. Klikasz ok i po sprawie.