Loopaz Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 Witam. Chciałbym zapytać o zaokrąglanie krawędzi. Wiem że dużo było tego typu tematów, które pobieżnie przewertowałem i które oczywiście nie dały mi satysfakcjonującej odpowiedzi, dlatego też pisze ten oto temat. Chciałbym zaokrąglić konkretną krawędź tzn tylko w Z nie w X i Y. Jak? Chamfer odpada bo mi kąta niszczy a ja chce od kąta do kąta po linii po łuku ;P tzn jak na załączonym obrazku chciałbym żeby widok TOP był jak na czerwono (pomijając te trójkąciki wewnątrz) a reszta nie zmieniona. Pozdrawiam nie pozdrowionych.
t0m3k Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 nie rozumiem o co pytasz ale chyba jednak trzeba uzyc chamfer
-hpx- Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 No też nie bardzo rozumiem może smoothing groups użyj?
Loopaz Napisano 9 Październik 2008 Autor Napisano 9 Październik 2008 (edytowane) Kurde. Nawet dobrze wytłumaczyć swojego problemu nie umiem -.- spróbuje a tymczasem wyczaiłem chamfer boxa z opcją fillet sry że pisze banały ale mi na prawdę ciężko poznać sie z tym maxem. juz 3 dzień ;P edit: chodzi mi o coś takiego jak opcja fillet dla 2D. jak pionka robiłem w turtorialu ;( chciałbym jej użyć pod 3D i tylko w jednej płaszczyźnie dla konkret kąta od góry do dołu! chciałbym aby płaszczyzna górna i dolna były kanciaste a boki zesmothowane ale tylko te konkretne :| x| Edytowane 9 Październik 2008 przez Loopaz
claude Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 No to zaznacz te konkretne krawędzie, nie rozumiem w czym problem?
t0m3k Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 to zaznacz te konkretne boki (krawedzie) i uzyj chamfer. juz 3 dzien w max'ie siedzisz? wow :)
claude Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 to zaznacz te konkretne boki (krawedzie) i uzyj chamfer. juz 3 dzien w max'ie siedzisz? wow :) he he 3-ci dzień, ja już półtora roku siedzę i dzisiaj max crash'ował mi się chyba ze 30 razy na jednym pliku... wszystko przed tobą
Loopaz Napisano 9 Październik 2008 Autor Napisano 9 Październik 2008 opcja chamfer zastosowana kilkakrotnie daje efekt który chciałem osiągnąć. Przepraszam za kłopot Dzięki za pomoc
Hynol Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 Nie rób chamfera kilkakrotnie. Zamień bryłe na editable poly. Zamiast klikać na chamfer, kliknij na ikonę okienka koło przycisku chamfer. Tam ustawiasz sobie liczbę podziałów oraz promień. Klikasz ok i po sprawie.
Rekomendowane odpowiedzi