Jump to content

hair&fur - nie dziala -> jak ?

Recommended Posts

Posted

serwus :)

walcze z renderowaniem maxowego hair&fur w vray.

z tego co widze, to w jednym passie sie nie da. no i spoko.

Jak to cholerstwo poustawiac zeby otrzymac warstwe cieni od futerka na przednioty, oraz od futerka na futerko ?

Probuje z roznymi kombinacjami matte/shadow , oraz z przelaczaniem typu renderingu : geometry/buffer .

Jak to uzyskac zeby moc poskladac w calosc ? Czy konieczne jest renderowanie fitra scanlinem ?

mam nadzieje, ze ktos podpowie :)

max 2008, xp64

(szukalem w archiwum, ale nie znalazlem odpowiedzi.)

pozdrawiamn i zycze powodzenia :)

• Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Tez mialem taki problem. Rozwiązałem to w ten sposób, że samo futro doświetlałem osobnymi swiatlami (dzialajacymi tylko na to futro) z rodzajem cieni "shadow map". Wtedy cienie idalnie dzialaly. Niestey do dzis nie "skompatybilizowali" hair nad fura z vrayem :( Szkoda.

Posted

Bo maxowy hair jest tylko filtrem. Można wyręderować pod każdym rendererem obsługującym maxowe filtry efektów, ale tylko i wyłącznie maxowym frame buferem oraz światłami punktowymi czyli takimi, które pozwalają podpiąć standardowe cienie. GI nie wpływa oczywiście na wygląd bo to filtr.

Jeżeli się chce uzyskać piękne włochy w scenach z GI to trzeba włoski ręderować odzielnie - w composite method zaznaczasz none i finalnie dostaniesz sam pass z efektem tak samo można użyć render elements.

Posted

No właśnie tak jak La R napisał zaznacz none i będą same włoski. Ale w mentalu dosyć ładnie wychodzą włosy z fg dla dla efektu gi. Szkoda że w v-rayu się nie da :(

Posted

serwus :)

tak tak, do renderowania samych wloskow to doszedlem - z tym nie ma problemu.

wieksza jazda zaczyna sie z cieniami i np odbiciami w wodzie, ktora jest robiona vrayem.

Wielkie dzieki za wskazowki/podpowiedzi :)

pozdrawiam i zycze powodzenia :)