efka Napisano 15 Październik 2008 Napisano 15 Październik 2008 (edytowane) UPDATE1 Witajcie Dlubie sobie od kilku dni po godzinach taki model: Docelowo zamierzam wymodelowac cos na wzor z ponizszego linka: http://i23.photobucket.com/albums/b363/jazzking2001/war%20dogs%20killsone%202/killzone-concept-art.jpg (artwork z killzone znaleziony gdzies na google). Jednak zanim przejde do kolejnego etapu (i okaze sie ze trzeba robic od nowa) jestem ciekawa waszego zdania na temat siatki i ogolnych proporcji psiny. Z gory dzieki za wszelkie rady. Edytowane 17 Październik 2008 przez efka
PAINbringer Napisano 15 Październik 2008 Napisano 15 Październik 2008 (edytowane) Faktycznie, z daleka wygląda nawet jak pies ;) A tak poważnie to mesh wygląda bardzo niezgrabnie. Zwłasza polecam bliżej przyjżeć się głowie, razem z szyją bardziej przypomina taką śmieszną pluszową, a nie bestii wyrywającej tchawice ;) Pozdrawiam EDIT: Uu widze, że nowa osoba na forum. Sorry, za takie zimne przywitanie :D Nie daj się tym jednak zwieść - zwykle wszyscy się tu bardzo lubią i szanują ;) Edytowane 15 Październik 2008 przez PAINbringer 1
Scottero Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 Witam :) Mesh jest stanowczo do poprawy- wyobraz sobie ze mialabys to teraz zeskinowac i zanimowac:) Szyja jest zbyt prosta, wyglada jak zwykly cylinder, a powinna sie jednak rozszerzac choc leciutenko w strone barkow. A z tego co widze to glowe modelowalas osobno i pozniej doweldowalas do ciala- ale moze sie myle :) Druga sprawa sa same loopy- staraj sie je umieszczac w mniej wiecej podobnych odleglosciach, dbaj o "kosmetyke" siatki :) Pozdrawiam i witam nowego uzytkownika forum :) 1
Sebastian Ozga Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 Witam na forum, j.w., może Ci się przyda: 1, 2, 3. Czasem podczas układania siatki przydają się rysunki anatomiczne, np. szkieletu. Pozdrawiam i życzę powodzenia. 1
efka Napisano 16 Październik 2008 Autor Napisano 16 Październik 2008 Dzieki chlopaki :D PAINbringer - nie szkodzi, nie oczekuje glaskania po glowie. Dopiero wchodze w temat Maxa i wszystkie uwagi sa dla mnie cenne, bo najlepiej uczyc sie dobrze robic od samego poczatku. Scottero - glowe modelowalam razem, ale fakt ze zaczynalam ja polygonami od szyi, przez czubek glowy (takim powiedzmy zarysem brzegow). Sadze ze bede mu troche pysk skracac, byc moze nawet zrobie z opcja otwierania, wiec szyje poprawie przy tym tez. Czy ktos mialby moze chwilke zeby zrobic jakis szkic jak poprawna siatka powinna wygladac? Z gory dzieki :) edit: Sebastian - super, dzieki, na pewno sie przydadza :)
Bruneq Napisano 16 Październik 2008 Napisano 16 Październik 2008 Czy ktos mialby moze chwilke zeby zrobic jakis szkic jak poprawna siatka powinna wygladac? Z gory dzieki :) Pierwszy screen od Sebastiana - tam jest siatka, i tak powinna wygladac, tzn prawie tak, jeszcez przydalo by sie troche loopów na zgieciach, ale neich to bedzie dla ciebie siatka wyjsciowa
efka Napisano 17 Październik 2008 Autor Napisano 17 Październik 2008 Maly update - poprawilam troche siatke na tulowiu, glowe zrobilam praktycznie od nowa (do zrobienia zostaly wyszczerzone kly :D). Wydaje mi sie ze nabral troche bardziej agresywnego wygladu, ale ocencie sami:
Sebastian Ozga Napisano 30 Październik 2008 Napisano 30 Październik 2008 Troszkę tu cicho, mam nadzieję, że ciągle pracujesz nad tym modelem. Z tego co na razie jest - IMHO lepiej, ale jeszcze troszkę jest do poprawy. Na psach się nie znam,więc mogę się mylić, ale poprawiłbym to tak: Na niebiesko zaznaczyłem krawędzie, które najlepiej byłoby zweldować, a na czerwono te do przesunięcia. Na pewno koniec pyska musisz poprawić, dolna szczęka jest za długa, poza tym powinna zwężać się w stronę końca. W niektórych miejscach troszkę masz krzywo, co troszkę deformuje zwierzaka. Przypisz zwierzęciu błyszczący materiał - pomaga to w wychwyceniu nierówności. Walcz dalej!
Rekomendowane odpowiedzi