Jump to content

Komputer w cenie ok 2000 PLN

Recommended Posts

Posted

Witam,

W planach mam zakup nowego PC główne przeznaczenie 3d, renderuję mało, głównie modelowanie. Troche 2d, gram rzadko :P. Zestaw jaki se wymyśliłem:

http://www.komputronik.pl/konfigurator.php?upd=56295&val=1&x=11&y=5

W razie czego wypisze:

CPU: Intel Core 2 Duo E8400

GPU: GeForce 9800 GTX Gigabyte

RAM: Kingstone DDR2 2 X 2GB 800Mhz CL5

Dysk: No raczej Samsung SpinPoint F1 250GB (a może 2 takie zależy od tego jaki budżet uda mi się osiągnąć).

Płyta: MSI P45 NEO3-FIR

Obudowa: Thermaltake WingsRS 100

I do tego monitorek GATEWAY 2185W :P, cena kusi mam nadzieję, iż nie będzie totalnym syfem :) A co do tych 2000 to to na samą skrzynie ma być :)

• Replies 13
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kupowac nowego kompa i dwujajowca...?? szkoda kasy moim zdaniem, dolozyc do plyty glownej i na chlodzenie i q6600 na 3,2 lekko pojdzie.

Posted

Dzięki :), właśnie to jest kwestia nad którą strasznie długo się zastanawiam... duo czy quad, chce kompa złożyć jak najmniejszym kosztem. Pozatem nie wiem ale blender chyba tylko z jednego jajka korzysta, no i w tym wypadku 90% czasu 3 jajca by się marnowały przy quadzie... chyba :P. Co do kręcenia to mam z tym złe wspomnienia ;]

Btw. ma może ktoś możliwość sprawdzenia blendera na quadzie i duo, tka żeby dać jakies sprawdozdanie :D??

A i karta... chyba jednak wejdzie NV GTX 260.

I jeszcze jedno pytanko, przy modelowanie bardziej obciążony jest GPU czy CPU??

Posted

CPU jest obciążony przewaznie w 100%. Karta graficzna nie bierze udziału w renderowaniu. Ja bym brał quada, bo mam duo i jak robię rendery w maxie to czasami żyć się odechciewa przez czas renderu :)

Posted

Blender posiada obsługę wielu rdzenii -->F10-->Threads i tutaj ustawiasz liczbę od 1 do 8 albo klikasz na samochodzik i automatycznie wykrywa.Z moich testów wynika,że jak masz np. 2 rdzenie a ustawisz w opcjach 8 to jest gorsza wydajność,najlepiej dać na auto;]

Ps.Chociaż to jeszcze zależy od sceny,grunt,że Blender posiada obsługę wielu rdzeni.

Posted

Jeśli nie robisz kilkugodzinnych renderów w tym Blenderze to Quad naprawdę się nie przyda. Lepiej już wziąć Duo, ale w 45 nm.

Posted

No włąsnie, ja bardoz mało renderuję. Dlatego puki co to duo wydaje się dla mnie lepszy :P

trosiek, tronki5 - mi chodiz o modelowanie, bo komp ma głównie służyć do modelowania i malowania, rendering to sprawa podrzędna :)