Napisano 24 Październik 200816 l Witam... W szkole dostałem zadanie domowe które trochę mnie przewyższa :/ Otóż polega ono na tym aby na kartce papieru zaprojektować swoją własną sieć przewodową ethernet. Sieć ma się składać z 28 komputerów i średnia odległość między komputerami ma wynosić 50m (to nie znaczy, że każda odległość ma tyle wynosić. Jedna może wynosić 1m, druga 100, a trzecia 47, ale po zsumowaniu i wyliczeniu średniej ma wyjść ok. 50m). Pan nauczyciel znając moje zainteresowanie grafiką powiedział, że gdy zrobię to w 3D dostanę stopień wyżej a gdy zrobię animację mam 6 :D No i właśnie ma ktoś może pomysł na zaprezentowanie sieci? ;>
Napisano 24 Październik 200816 l teoria grafów się kłania - poszukaj jakichś informacji o optymalizacji ścieżek w grafach - jeśli chodzi Ci tylko o odległości - bo normalnie to projektowanie takiej sieci jest nieco bardziej skomplikowane. no i dokumentacja o ethernecie się też może przydać - jest jeszczcze książka w której może być coś o sieciach - A. Silberschatz, P. B. Galvin - Podstawy systemów operacyjnych - nie jestem pewien czy coś będzie. no i materiały z PWR http://www.im.pwr.wroc.pl/~kik/sieci/ - duzo informacji o projektowaniu sieci komputerowych i standardach o teorii grafów i optymalizacji jest troche w necie - poszukaj, swego czasu był nawet dobry podręcznik w PDF chyba z UWr, ale nie wiem czy jeszcze jest dostępny - dawno temu to widziałem. Edytowane 24 Październik 200816 l przez Loki
Napisano 24 Październik 200816 l Loki, Trybal - jeśli to gimnazjum/liceum podejrzewam, że żadna teoria grafów nie jest potrzebna. Ani żadne optymalizacje ścieżki ;)
Napisano 24 Październik 200816 l Autor Nie chodzi tylko o odległość. Sieć ma być kompletna to jest nadawca internetu chyba tak ja sie nie znam switche routery kable i takie tam... Wszystko ma być elegancko przedstawione w projekcie... Piotrek - technikum
Napisano 25 Październik 200816 l Najpierw w paket tracerze zaprojektuj sieć. Tam sobie wstawiasz gotowe elementy (komputery, rutery, switche itp) wszytko wizualnie, łaczysz je kablami, ustawiasz w pomiesczeniach, ogólnie bajer. Następnie jak już będziesz miał gotowe rozmieszczenie elementów możesz zaprojektować te pomieszczenia z urządzeniami w 3d. Oczywiście jak ci starczy czasu. Możesz jeszcze zrobić animke jak np pakiet pomyka po przewodach z jednego pomieszczenia do drugiego:)
Napisano 26 Październik 200816 l Też miałem zrobić cos takiego, chyba rok temu, zabrałem sie za to w 3ds'ie, niestety z marnym skutkiem, z racji, że było to 5 klas + serwerownia, nie wyglądało to przejrzyście, chyba, że to zanimujesz. Szukałem na dysku jakiś plików, niestety nie znalazłem Pozdrawiam