Napisano 4 Listopad 200816 l Problem wygląda tak że mam już w oknie jakiś sześcian i dodaję następny ale jak chce któryś z nich nie zależnie od drugiego przesunąć to się nie da bo są oba jakby uzależnione od siebie, jak zaznaczam jeden to i drugi jest zaznaczony, jak przesuwam jeden z nich to i drugi też się przesuwa. O co tu chodzi i jak to zmienić? Wiem, że mogę zaznaczyć B któryś z nich i zmienić jego położenie ale to trochę inna sprawa.
Napisano 4 Listopad 200816 l Wstawiwszy pierwszy sześcian, jesteś w edit mode. Żeby były niezależne, musisz wyjść do object mode (tabulator) i dopiero potem wstawić następnego. Alternatywnie, żeby od razu wstawiały się osobno, zsuń sobie górną listwę gdzie są ustawienia, i pod Edit Methods odkliknij po prawej "Switch to edit mode". Jeszcze możesz rozdzielić sześciany w edit mode za pomocą klawisza P.
Napisano 4 Listopad 200816 l jesli dodasz cube w edit mode to będziesz miał jeden obiekt z jedną siatką na którą składają się wierzchołki, krawędzie i ścianki układające się w dwa cuby(ale to ciągle jedna siatka i jeden obiekt), jeśli dodasz cuba w object mode będziesz miał dwa obiekty i każdy będzie miał siatkę cuba (dwa obiekty i dwie siatki). tu masz moje pokrętne tłumaczenia tego jeśli chcesz się tego pozbyć zaznacz jeden cube w edit mode i wciśnij P i wybierz selected edit:// ech Ania szybsza ;) Edytowane 4 Listopad 200816 l przez szczuro