Napisano 5 Listopad 200816 l Wiatam ogarnientych, Panie i Panowie tworze pasmanteria w 3d do pracy mgr. Jest dość skomplikowana i buduję ja z cylindrów, a to wygne Bendem lub Editable Poly, a to wygładzę Turbosmoothem i jakos mi to wychodzi. Tylko jest problem z ładnym połaczenie wszystkich elementów bo tu sie brzydko nachodzi tam coś odstaje i nie wyglada to za ładnie. Czy jest jakaś funkcja która elenty ładnie połaczy w jedna całosć ? EREHT TUO SI HTURT EHT Edytowane 5 Listopad 200816 l przez okobogee
Napisano 5 Listopad 200816 l Autor Próbowałem ale mi jakoś nie wychodziło i zacząłem bawić sie Editable Poly i dokładac do utworzonego cylindra Silce Plane, a następnie modyfikować go przy pomocy Move i Rotare. Pewnie robie to od dupnej strony ale nie jestem za mocno ogarnienty w 3ds.
Napisano 12 Listopad 200816 l O jakie łączenia dokładnie Ci chodzi? Zaznacz na obrazku co z czym chcesz połączyć. Co do sposobu modelowanie to też polecam spline, będzie szybciej i dokładniej.
Napisano 12 Listopad 200816 l masz chłopie cierpliwośc :O a temat tej twojej pracy magisterskiej jaki jest jeśli można spytać ?? Słuchaj reszty spline, najlepsze wyjscie ,..... PS. Robisz to z tej małej refki ??
Napisano 12 Listopad 200816 l witam Ja tam znawca maxa nie jestem ale osobiście próbował bym to obrysować linia i w zakładce rendering zaznaczył 2 pierwsze opcje. A jeśli o łączenie obiektów chodzi to compound object->probolean(opcja union) albo bridge, weld(?) - zależy co łączysz. Ale niech to skomentuje jakis znawca.
Napisano 12 Listopad 200816 l Autor No temat pracy to analiza Pasnamteri XVII-XVIII w. Kurcze panowie probowałem splinem ale coś mi nie wychodziło, wiec jeśli możecie mi napisać procedure do tej funkcji to bede wdzięczny. Edytowane 12 Listopad 200816 l przez okobogee
Napisano 12 Listopad 200816 l Modelujesz splinami na płasko wg. podkładki (tego zdjęcia albo własnego szkicu), po czym chwytasz wszystkie vertexy które mają być ciut wyżej i je wysuwasz wzdłóż osi pionowej (na tych węzłach i fałdowaniach). Korzystasz z kilku różnych splinów, z różnymi grubościami. (warto ustawić odpowiednią grubość od razu na początku oraz wyświetlać ją w viewportach, inaczej później trzeba przy węzłach poprawiać). Robiłam tą metodą kosze, druciane klatki i płoty, trzeba dużo cierpliwości ale chyba prościej się nie da. Nie będzie prościej tego analizować do pracy dyplomowej jakimiś sznurkami? Czy musi być w 3d? Edytowane 12 Listopad 200816 l przez Ania
Napisano 12 Listopad 200816 l czy chodzi ci o coś takiego(mniej wiecej) ? http://img372.imageshack.us/my.php?image=qqqcg8.jpg
Napisano 12 Listopad 200816 l Tu trzeba by najpierw zweldować wierzchołki na połączeniech i potem dać meshsmootha, ale to i tak bezsensu robota, bo splinami będzie 10 razy szybciej.
Napisano 12 Listopad 200816 l Autor Tak...Jak zawsze macie racje robienie splinem jest zdecydowanie prostrze. Wiec posłucham was wszystkich i zaczne tak robić.