Napisano 7 Listopad 200816 l Witam... Mam animację składającą się z 10k klatek zapisanych w formacie .jpg* i rozdzielczości 320x240. W VirtualDub'ie połączyłem je wszystkie razem w jeden film i zapisałem w formacie .avi*. Końcowy plik waży 2,14GB!!! :| Jakim prawem? Dlaczego i jak to poprawić?
Napisano 7 Listopad 200816 l A ustawiłeś jakaś kompersje? Vdub standardowo zapisuje do niekompresowanego avi. ctrl+p i wybierasz z listy najodpowiedniejszy
Napisano 7 Listopad 200816 l Dlatego ze nie ma zastosowanej zadnej kompresji, mozna jej uzyc jednak niezbyt polecam to rozwiazanie, w poscie najlepiej sie pracuje z sekwencja plikow.
Napisano 8 Listopad 200816 l Rascal "Dlatego ze nie ma zastosowanej zadnej kompresji, mozna jej uzyc jednak niezbyt polecam to rozwiazanie, w poscie najlepiej sie pracuje z sekwencja plikow." Rascal pozwól, że coś napiszę a'propos Twojego wpisu. Kolega miał sekwencję z kompresją której nie polecasz bo w poście najlepiej się pracuje z sekwencją? Albo ja jestem ułomny albo Ty dziwnie piszesz. IMHO założenie było złożyć sekwencją do AVIi- tylko TO ZA DUŻO WAŻY, więc musi być kompresja z którą nie najlepie się pracuje w poście... najlepiej się pracuje z sekwencją plików o odpowiedniej i rozdzielczości oraz nieskompresownych- o to Tobie chodzi? Edytowane 8 Listopad 200816 l przez Tomek Kosiorek
Napisano 8 Listopad 200816 l Właśnie pewnie o to chodziło Rascalowi - tzw. input, czyli wejściowa sekwencja klatek powinna być nieskompresowana. Dopiero podczas renderingu do avi skompresujemy materiał. Jeśli natomiast, co zrobił Trybal, na wejściu zastosujemy kompresję, w niczym to nie pomoże, gdyż i tak trzeba wyjście skompresować. Obraz dwa razy kompresowany jest znacznie gorszy i ma podobną wielkość do tego, który otrzymujemy z nieskompresowanego wejścia.
Napisano 9 Listopad 200816 l No to dobrze piotrek, że sprawa jasna bo Trybal chyba niedoświadczony i mógł się nie domyślić o co chodzi Rascalowi... ;)
Napisano 9 Listopad 200816 l Autor Zgadza się, że niedoświadczony ^^ Ale ja nie wiem jakiej i czy użyłem kompresji :D Po prostu wczytałem klatki i zapisałem jako .avi* ot cały proces xD
Napisano 9 Listopad 200816 l No właśnie. Zakładam, że nie będziesz z klatkami 320/240 z *jpg pracował w "poście". Więc wczytaj je jeszcze raz, tamto 2coś gb wywal a te wczytane zrób jak poradził voyager. Po prostu skompresuj. *avi skompresujesz jakimś kodekiem z duba.