Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam...

Mam animację składającą się z 10k klatek zapisanych w formacie .jpg* i rozdzielczości 320x240. W VirtualDub'ie połączyłem je wszystkie razem w jeden film i zapisałem w formacie .avi*. Końcowy plik waży 2,14GB!!! :| Jakim prawem? Dlaczego i jak to poprawić?

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Dlatego ze nie ma zastosowanej zadnej kompresji, mozna jej uzyc jednak niezbyt polecam to rozwiazanie, w poscie najlepiej sie pracuje z sekwencja plikow.

Napisano (edytowane)

Rascal "Dlatego ze nie ma zastosowanej zadnej kompresji, mozna jej uzyc jednak niezbyt polecam to rozwiazanie, w poscie najlepiej sie pracuje z sekwencja plikow." Rascal pozwól, że coś napiszę a'propos Twojego wpisu. Kolega miał sekwencję z kompresją której nie polecasz bo w poście najlepiej się pracuje z sekwencją? Albo ja jestem ułomny albo Ty dziwnie piszesz. IMHO założenie było złożyć sekwencją do AVIi- tylko TO ZA DUŻO WAŻY, więc musi być kompresja z którą nie najlepie się pracuje w poście... najlepiej się pracuje z sekwencją plików o odpowiedniej i rozdzielczości oraz nieskompresownych- o to Tobie chodzi?

Edytowane przez Tomek Kosiorek
Napisano

Właśnie pewnie o to chodziło Rascalowi - tzw. input, czyli wejściowa sekwencja klatek powinna być nieskompresowana. Dopiero podczas renderingu do avi skompresujemy materiał. Jeśli natomiast, co zrobił Trybal, na wejściu zastosujemy kompresję, w niczym to nie pomoże, gdyż i tak trzeba wyjście skompresować. Obraz dwa razy kompresowany jest znacznie gorszy i ma podobną wielkość do tego, który otrzymujemy z nieskompresowanego wejścia.

Napisano

Zgadza się, że niedoświadczony ^^ Ale ja nie wiem jakiej i czy użyłem kompresji :D Po prostu wczytałem klatki i zapisałem jako .avi* ot cały proces xD

Napisano

No właśnie. Zakładam, że nie będziesz z klatkami 320/240 z *jpg pracował w "poście". Więc wczytaj je jeszcze raz, tamto 2coś gb wywal a te wczytane zrób jak poradził voyager. Po prostu skompresuj. *avi skompresujesz jakimś kodekiem z duba.