Napisano 8 Listopad 200816 l Witam To moja pierwsza ukonczona praca w max'ie takze prosze o wytykanie bledow co bede umial to poprawie. Kwiaty zapozyczone z archmodels bodajde jeszcze nie nauczylem sie texturowania do konca ;). Oraz wiem ze pusto za oknem ale nie umiem jeszcze stosowac HDRI. Prosze o pomoc :). Pozdrawiam.
Napisano 8 Listopad 200816 l Cześć. Jedno co mogę Ci pomóc to oteksturowanie podłogi:) panele są nieproporcjonalnie duże co pewnie widzisz... aby je zmniejszyć wejdź w material editor (M) wybierz tam próbkę materiału (podłogi) z listy modyfikacji rozwiń Maps i w mapie diffuse color zmień wartość parametru tiling:)to samo zrób również z innymi mapami tego materiału do których wczytywałeś ten sam obrazek... dla przykładu to może być bump. Tak wygląda sytuacja z materiałami typu standard. Jeżeli korzystasz z materiałów mentalowskich to odpowiednikiem mapy diffuse color jest surface. Inna możliwość to przypisanie do podłogi modyfikatora UVW map i dopiero w nim zmienienie wartości parametru tile:) powodznie w dalszej pracy nad projektem:)
Napisano 8 Listopad 200816 l Jak na moje oko, to ściana lewa chce się położyć, ale sufit ją jeszcze trzyma - Przynajmniej takie wrażenie odnoszę :) Obrazy (Głównie ten z prawej strony, bo z lewej jest dość ostry) nad łóżkiem są rozmyte, natomiast reszta jest ostra, moja rada: Zmień obrazki, lub rozmyj lekko resztę obrazka, wtedy będzie ładni :D
Napisano 13 Listopad 200816 l Autor update. Podloga zmieniona jak mi doradzono, wzialem sie za kwiaty ;). Co jeszcze do zmiany? Prosze o pomoc :)
Napisano 13 Listopad 200816 l żeby bardziej urealistycznić, jak już masz podłogę z wypolerowanego szkła pomalowanego we wzory paneli drewnianych, to daj na środku ze dwa takie stojaczki z macdonalda "uwaga śliska podłoga"
Napisano 13 Listopad 200816 l Autor hehehe :D A tak na poważnie - jak to zmienić żeby było dobrze? :)
Napisano 13 Listopad 200816 l A ja tak zapytam w ogóle, bo lol jeszcze nikt tego nie zrobił... to jest scanline? Mental?
Napisano 13 Listopad 200816 l Autor To jest Vray. Jestem początkujący także wiem że wygląda to jak wygląda. Ale po to jest ten dział by wiedzieć co jest źle co poprawić?
Napisano 13 Listopad 200816 l 1) używaj Camera Correction (albo VrayPhisiclaCamera i tam w jej opjach jest Guess Vertical Shift, albo dla normalnej kamery - Modyfikator Camera Correction - pozbędziesz się 3 zbiegu który kiepsko generalnie wygląda) 2) Jeśli chcesz się pozbyć "szklanej" podłogi, w materiale deskek wrzuć sobie w slot reflection jakąś mapkę (np Fallof ) i pokombinuj z jej opcjami 3) Włącz sobie "Vray Frame Buffer" - zakładka w opcjach renderera, i pobaw się z Curvami - zobaczysz co trzeba zrobić z obrazkiem, natężeniem światła itp żeby wyglądało to bardziej naturalnie. miłej zabawy życzę, nie jest tragicznie jak na 1 raz :)