P4VV37 Napisano 8 Listopad 2008 Napisano 8 Listopad 2008 Jak wyłączyć w mayi pokazywanie "tyłu" poligonu? Jak obrócić poligony tak, by po exporcie nie były przeźroczyste ze złej strony?
piotrek Napisano 8 Listopad 2008 Napisano 8 Listopad 2008 Display -> Polygon -> Backface Culling lub coś podobnego. Jeśli nie znajdziesz, wpisz w szukajce backface albo culling - z pewnością znajdziesz, bo kiedyś pisałem coś o tym. 1
piotrek Napisano 9 Listopad 2008 Napisano 9 Listopad 2008 Normals -> Reverse Normals lub coś koło tego. :)
P4VV37 Napisano 9 Listopad 2008 Autor Napisano 9 Listopad 2008 Próbowałem, tedy poligony robią się tylko czarne.
piotrek Napisano 9 Listopad 2008 Napisano 9 Listopad 2008 Pokaż screena. Z włączonym pokazywaniem normalnych najlepiej. Dawno nie używałem Maya i ciężko teraz tak z pamięci.
sand Napisano 10 Listopad 2008 Napisano 10 Listopad 2008 Próbowałem, tedy poligony robią się tylko czarne. jeśli robią się czarne to znaczy, że masz normale odwróconą. Reverse Normals znajdź i będzie ok.
P4VV37 Napisano 12 Listopad 2008 Autor Napisano 12 Listopad 2008 (edytowane) Tylko że ja je właśnie chce odwrócić:] Czarne się zrobiły po zastosowaniu Reverse Normals. Zaraz zarzucę screena. Edytowane 12 Listopad 2008 przez P4VV37
sand Napisano 12 Listopad 2008 Napisano 12 Listopad 2008 a jakie były wcześniej? :) Wejdź w Display -> Polygons -> Face Normals zobacz, w którym kierunku idzie zielona kreska. Jak idzie w tym kierunku co chcesz to coś jest zepsute i zrób nowego plane'a :) Tyle ja wiem. Może ktoś będzie wiedział więcej.
ca mel Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 A moze sie zrobily czarne bo masz włączone jakies swiatla? I viewport nie uzywa domyslnych? Albo np wloczone Hi quality czy usuniety material ktory do tej pory byl na sciankach? - przypisz domyslny material, wlacz defaultowe swiatla (5) i zobacz co sie bedzie dzialo. Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi