Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Dzis mialem przez chwile doczynienia z karta GTX260 na cztero rdzeniowcu z 8 GB ram'u i Vista 64 Bit na szybko test w Cinebench 64 Bit i Maya ku mojemu zdziwieniu w tych zastosowaniach ta karta nie bije nawet tak wiekowej karty jak 7600GS ktorej zazwyczaj uzywam. Czy ktos jest w stanie wytlumaczyc ten fenomen? chyba ze jest to karta typowo rozrywkowa i kazdy powazny soft poprostu ja olewa.

• Odpowiedzi 15
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Często ludzie zadają mi pytania jakie karty sa najlepsze a ja odbijam piłeczkę pytając na jakim sofcie siedzą... lub z czego zamierzają korzystać w przyszłości.

Maya i Cinebench , XSI i sporo innych to przede wszytkim OGL .... zdecydowanie lepiej bedą działac karty ATI , ale najlepiej też nvidia ale Quadro :).

Inaczej wyglada sytuacja gdy korzystamy z Maxa... ma dobry sterownik do D3D ( mam wrażenie że coraz lepiej wspierany) i tu wskaźnik opłacalności przemawia zdecydowanie na korzyść kart nvidii szczególnie tej średniego pzedziału cenowego.

Wystarczy jednak kaprys (albo konieczność) posiadania oprócz maxa zbrusha , modo , xsi , Houdiniego , Maye czy też rozszerzenie do maxa ze stajni e-on czyli vue Xstream aby znowu zacząć zastanawiać sie nad doborem karty graficznej.

Napisano
  • Autor

Oczywiscie chodzi o GPU. Wlasnie o takie info Wallop mi chodzilo :) Jak wypadaja w takich zastosowaniach karty QuadroFX 370 i 570? top performance to z pewnoscia nie jest ale jesli w OGL daja rade lepiej niz podobna karta z tego przedzialu cenowego dla graczy to bylo by dobrze.

Edytowane przez Rascal

Napisano

serwus :)

sam jestem zdziwiony wydajnoscia tego najnowszego radeona - dwuproesorowego 4870x2. Zdziwiony na minus, bo spodziewalem sie czegos wiecej......

Porownuje to sobie z innymi kartami ktore tu mam, i nie wypada to jakos hipersuperowo.

Porownianie mam z geforcam 6600 6800 8600, 8800 - ten jest mocny .

Mam swiadomosc, ze ten radeon jest nastwiony bardziej na gry ( ma 2 gb ramu DR 5 ), ale w 3d tez powinien pokazac pazurki....

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Napisano
  • Autor

Ja jestem nieco zdziwiony na minus GTX260 fakt jesli chodzi o gry to ma kopa jednak w innych zastosowaniach szalu nie robi na tle np. tak wiekowej karty jak 7600GS :) co przyznam jest nieco smieszne.

Ciekaw jestem natomiast QuadroFX bo jesli majac wersje 570 cos zaczne wiedziec ze jest szybciej to raczej warto :)

Napisano

no to pozwole sobie ostudzic twoja ciekawosc, ale z kolega w pracy mamy FX3700 i w maxie2009 juz przy 100k poly , karta potrafi zjechac do 5-10fps. Problem ewidentnie w sterownikach, niestety nie znalezlismy narazie takiego na ktorym by nie bylo problemow. Generalnie porazka straszna z ta karta. ....

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Hm... to faktycznie ciekawe czyzby najlepszym sensownym rozwiazaniem bylo cos pokroju 8800GT/9800GT? czyli stosunek cena/wydajnosc i pro/gry

Napisano

ja mam gdzieś gf8600Gt...chętnie sie zamienię na ten chłam zwany "4870x2" i inne "gtx260"....szajs jak nie wiem :] mój numer gg:.....:D oj panowie.....ja wiem ze w szystko w realtime by sie chcialo juz...takie czasy....dlatego wole grać niz renderować :D ;)) sad jouk

Ps: inna sprawa to "chuyt marketingowy" :]

Napisano

Tak jak napisałem wczesniej... do zestawów które sprzedaję polecam 8800GTX ( ale wczesniej upewniam się że chodzi o to co zawsze :) czyli max +vray i NIC więcej , lojalnie zresztą ostrzegając że spora część różnych programów uzupełniających bardzo lubi OGL )

Co do Quadro 3700 i innych np.FX6500 ... napisze tak : mam, używam i nie narzekam....ale trzeba pamiętac o pewnej zasadzie:

samochód który ma silnik 250 KM i vmax 300 km/h nie pojedzie 600 km/h jeżeli zapakujemy mu silniczek 500 KM.

Ta sama zasada obowiazuje również w hardwarze ...czy to karta graficzna czy tez procesor (y) CPU ...

Napisano
  • Autor

Tez test testowi nie rowny czyli malo obiektow wiele poly i wiele obiektow malo poly, roznie kary sie zachowuja. Generalnie sprawa wyboru karty nie jest az tak oczywista :)

Napisano

Witam, czyli mówiąc krótko - czy karta ASUS EN9600GT 1GB HTDI PCI-E sprawdzi się w zastosowaniach MAX + Vray - bo piszecie Panowie tak zawile że nihuhu nie idzie zrozumieć ;/ Co do moich doświadczeń to OpenGL czasami dobrze robi scenie...

Napisano

wallop: w stacji roboczej gdzie mam tego 3700fx sa dwa procki xeon5xxx i 8gb ramu. niestety modelu plyty glownej nie znam. Mozesz napisac jakich sterownikow uzywasz? to tez sproboje.

A scena wlasciwie to kazda kiepsko chodzi, az zal patrzec jak na innych kompach obok, gdzie sprzet jest paruletni, wszystko dziala plynnie i sprawnie.

pozdr

Napisano
  • Autor

Te 1 GB w 9600GT to pic na wode :) gdzies bylo kompleksowo o tym dlaczego, ale niestety nie pamietam gdzie. W wiekszosci przypadkow ustepuje ta karta 8800GT ktora ma 512 MB.

Napisano

serwus :)

Tasiek : te karty powinny miec scene oparta na mesh. Kiedys bylo tak , ze na obiekty zbudowane z polygonow trzeba bylo wrzucac modyfikator "turn to mesh".

Mi quadra nie podpasowaly, i wole tracyjne Nvidie. Teraz dodatkowo nie podpasowal mi tez radeon :(.

pozdrawiam i zycze powodzenia :)

Napisano

yyy w przypadku systemow wielordzeniowych dobrze sprawdza sie przypisanie koligacji do jednego rdzenia (jesli np sie modeluje tylko) Ewentulanie trzeba pobawic sie ustawieniami open gl . hm troche dziwi mnie mala wydajnosc teogo geforca ,geforce jak do tej pory dawaly rade z maya....