Napisano 15 Listopad 200816 l Witam wszytkich. Na początek powiem, że korzystałem juz z google, to forum przeszukwiałem i nigdzie nie potrafiłem znaleść odpowiedzi na mój problem. Mianowicie: mam otekturowaną bryłę. Eksportuję ją do formatu 3ds. Po eksporcie całkowicie utraca sie mapowanie tekstur. Wrzucana jest cała bitmapa na płaszczyne. Nie mam pojęcia już gdzie szukać rozwiązania. Proszę o pomoc. Załączam dwa screeny: Przed: Po:
Napisano 15 Listopad 200816 l To ktoś używa jeszcze tego archaicznego formatu ? Daj sobie spokój z .3ds, rozwiązaniem twoich problemów będzie np. użycie .obj
Napisano 16 Listopad 200816 l Potrzebowałbym użycia raczej formatu 3ds. Przyjmijmy jednak OBJ. Bawiłem się z tym exportem trochę i albo tracę całkowicie tekstury albo jest dokładnie ta sama sytuacja. Kombinacji przy ustawieniach już trochę wykonałem, sam już nie pamiętam. Co jak ustawić?
Napisano 16 Listopad 200816 l Powinien wystarczyć haczyk przy Texture Coordinates. Same tekstury mogą się stracić, ale mapowanie zostanie, i jak na nowo wrzucisz bitmapę na model to będzie dobrze zmapowana. Ewentualnie żeby się nie traciły tekstury, możesz spróbować zrobić haczyk przy Use Materials i Create Materials Library, a w tamtym okienku przy Export Maps. Nie wiem czy to zadziała bo nie próbowałam. (Samo mapowanie zadziała na pewno).
Napisano 16 Listopad 200816 l hm, a collapsujesz modyfikatory uv przed exportem? moze tutaj pies pogrzebany? :]
Napisano 16 Listopad 200816 l Collapsuje i nie collapsuje, kombinowałem już na wszystkie sposoby :/ Z eksportem do OBJ też problem, robiłem tak jak sugerowała Ania. Ale dzięki...
Napisano 17 Listopad 200816 l A nie masz czasem uvw innego niz 1? bo jeśli tak to będziesz miał problem. Jeżeli nie, to przyczyna jest mroczna - nigdy nie miałem problemu z uvw 1 przy exporcie do 3ds albo obj.
Napisano 18 Listopad 200816 l Problem rozwiązany, okazuje się, że przy nakładaniu tekstur (a w zasadzie wyboru konkretnego elemntu z bitmapy) używałem 'Specify Cropping/Placement' zamiast Unwarp UVW. Niepotrzebny temat niestety :/ Ale dzięki za rady....