Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Problem jest taki.

2 maszyny, 2x maxy 2009, 2x vray 2009 sp2.

Odpalam vibu server.

odpalam maxa na podstawowym,

zaznaczam DR w ustawieniach vray

wpisuje dane serwerów (IP)

odpalam vrayspawner na podstawowym

odpalam vrayspawner na serwerze

F9...ruszają!

użycie procesorów na obu kompach rosnie do 100%.

ale...

w oknie renderu chodzą tylko kwadraciki głównego.

render idzie wolniej niż przy renderowaniu bez użycie DR.

Kto wie co jest grane? :(

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

nie wiem jak w maxie 2009, ale na glownej maszynie musisz odpalic managera, na drugiej server +vrayspawner, teraz na maszynie glownej odpalasz distributed i wpisujesz ip drugiej maszyny, wciskasz f9 i powinno jechac buckety powinny byc podpisane "1" dla glownej maszyny i "2" dla drugiej czy siakos takos ;) tak sie robilo na maxie 9 i 2008, nie wiem jak jest na maxie 2009, ale na 100 procent tak samo,

btw. przegraj scene na kompa, bo inaczej jeden bedzie zostawial smoothszejded, albo zrob partycje sieciowa i dodaj sciezki w maxie

Napisano
  • Autor

Dzięki Klicek.

Obszedłem to jeszcze inaczej.

Sprawę załatwiło to:

MAXScript>New Script>(wpisuję) renderers.current.system_numThreads=10 (liczba sprzęgniętych rdzeni jaką mam w sieci) po tym wciskasz enter !!! ale na numpadze - wyskakuje okienko. Potem

F9 i jedzie...Teraz latają wszystkie kwadraty ... i widać różnicę wreszcie.

Wyprubuję jeszcze Twoją metodę dla sprawdzenia.

Dzięki wielkie!

Co do foldera sieciowego... mam na głównym kompie udostępniony folder sieciowy w którym jest scena i wszystkie tekstury. Czy wystarczy jeżeli foldery z meksturami mam udostępnione sieciowo? Czy muszę robić jakąś specjalną lokalizację na kompie-serwerze i cliencie?

Pzdr.

Napisano

Wystarczy, ze bedzie udostepiony a na kompie "pomocniczym" ustawiasz w maxie sciezke do materialow jako wlasnie ten udostepniony folder :) Przynajmniej ja tak czesto robie i smiga az milo.

Napisano

MAXScript>New Script>(wpisuję) renderers.current.system_numThreads=10 (liczba sprzęgniętych rdzeni jaką mam w sieci)

Ta liczba odpowiada za ilość rdzeni na jednostce renderującej a nie w całej sieci.

Wystarczy, ze bedzie udostepiony a na kompie "pomocniczym" ustawiasz w maxie sciezke do materialow jako wlasnie ten udostepniony folder :) Przynajmniej ja tak czesto robie i smiga az milo.

A mi to nie działa. Muszę mieć na każdym serverze katalog o tej samej nazwie i lokalizacji na dysku.

Napisano

Samo wskazanie na drugim kompie sciezki do udostepnionego folderu tez działa :) Ale i tak w warunkach domowych lepiej skopiowac folder z texturami na drugi komp (nie musi byc ta sama sciezka folderu co na kompie Nr.1 - wystarczy ze dodasz ten folder z texturami w maxie na tym kompie pomocniczym - nawet nazwa folderu nie musi byc ta sama - byle w maxie byla sciezka do niego usatwiona).