Napisano 30 Listopad 200816 l Czy da się jakoś w automatyczny sposób przerobić wiele meshów z różnymi materiałami w jeden mesh z materiałem Multi/Sub-Object ? Mam gotowy model ściągnięty z netu w formacie 3ds. Jest to model samochodu z wstępnie nadanymi jakimiśtam materiałami. Chciałbym podmienić te materiały na swoje własne - ale wymaga to żmudnej procedury znajdowania obiektów z nadanymi poszczególnymi materiałami - raz, że nigdy nie jestem pewien, czy pozmieniałem już wszystko, dwa, że zajmuje mi to masę slotów w Material Editorze. Natomiast meshe z nadanym Multi-sub są cholernie wygodne - są ładnie wylistowane i jest do nich łatwy dostęp. Any ideas?
Napisano 30 Listopad 200816 l Da się, każdy mesh skonwertuj w tryb editable poly, przeskocz w tryb edycji poly, zaznacz wszystkie poly i przypisz material ID, dla każdego inny. Następnie attachuj wszystkie meshe w jeden i nadaj mu material sub-object. Każda cyfra sub-materiału będzie odpowiadać konkretnemu ID. EDIT: (albo): Jeśli już każdy z meshy ma materiał to po prostu je zatachuj w jeden i pobierz materiał do material editora, okaże się, że jest to submaterial. Przynajmniej tak powinno być:)
Napisano 30 Listopad 200816 l Autor Da się, każdy mesh skonwertuj w tryb editable poly, przeskocz w tryb edycji poly, zaznacz wszystkie poly i przypisz material ID, dla każdego inny. Moment - to pachnie ręczną dłubaniną. Ja już mam ~100 meshy, w nich ~4k poligonów z przypisanymi materiałami - i tylko chcę się po tym wygodnie poruszać. Szukam rozwiązania automatycznego. Jeśli już każdy z meshy ma materiał to po prostu je zatachuj w jeden i pobierz materiał do material editora, okaże się, że jest to submaterial. Przynajmniej tak powinno być:) No właśnie jeśli te obiekty zgrupuję, to pipetka pobiera mi któryś z materiałów (z tego mesha, na który kliknę) - a nie wszystkie. Chyba, że masz na myśli coś innego niż komendę "Group"...
Napisano 30 Listopad 200816 l Oczywiście że nie group! Attach w menu editable poly. Klikasz w jeden mesh i w menu modify -> editable poly znajdziesz przycisk attach:) Jak klikniesz w kwadracik obok niego będziesz mógł attachować z listy. Po zattachowaniu otrzymasz jeden mesh, a nie grupę meshy. powodzenia! Dygresja: Pozatem używanie grup wpływa na wydajność sceny, to tak przy okazji. Najlepiej zamiast grupować i później rozgrupowywać obiekty, używać layersów albo selection set-ów.