Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 2,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

to ze na filmie są dinozaury nie znaczy, że było to w tamtych czasach robione hehe. Pierwszy komputer zrobili w 1946, a pierwsze seryjne komputery zaczęto produkować w 1951. Film na moje to 85 rok produkcji.

Napisano

a w którym roku był "Forest Gump"? Bo w nim chyba był pierwszy "zaawansowany" compositing. No Dziurawy Park to chyba pierwsze takie postacie. W 85 chyba niewiele można było a komputer z 1946 pewnie się mylił. był na lampach więc się przegrzewał, był wielkości kilku pokoi i umiał pewnie mnożyć:)

EDIT: przepraszam bo możliwe, że Jurassic wyprzedził którys Alien ale nie jestem pewien

Edytowane przez Tomek Kosiorek

Napisano

Forrest premierę miał w 1994.

A te pierwsze komputery nie sądzę, by służyły do kompozycji materiału video. Na kartach perforowanych podawano im materiał do obróbki? ;)

Napisano
Tomek Kosiorek, dobrze że napisałeś "IMHO". Bo to oznacza że wcale nie jesteś tego tak pewien hehehe

Moim zdaniem to zdjęcia poklatkowe Dinko wklejone w materiał z "Brodkami".

Napisano

Pirewsza powazniejsza kompozycja to nie tyle Jurrasic Park czy Alien (gdzie w ogole komputerow nie uzyto) co Abbys Camerona. I to jesli chodzi o kompozycje komputerowa, bo Star Wars sie bez tego obyly a i tak swietnie wyszly. A ten film z cycata Raquel powstal w 66'. Ale zgrabnie im to wyszlo.

Edytowane przez Alibaba

Napisano

moim zdaniem wyglądać mogło to tak: sfilmowano ludzi walczących z powietrzem. linki do unoszenia przedmiotów i takie tam sprawy.

potem poklatkowo sfilmowano na blue dinozaura, a animatorzy dbali o zgodność ruchów dinusia z ruchami ludzi i przedmiotów. materiał przeniesiono na folię transparentną usuwając niebieskie tło a stamtąd na błonę filmową. potem montażysta połaczył oba materiały. wszystko analogowo. maskowanie blue tła to robota dla princiarzy tórzy wyłączyli w maszynie transferującej kolor niebieski czy jaki tam użyli do tła. zresztą bluebox to technika znana już w latach 50 więc to nie nowość.

swoją drogą to tylko gdybanie. całkiem ładnie zgrali podnoszenie człowieka w paszczy dinusia. jak ktoś rozgryzie techniki to z chęcią poczytam :)

Pozdrawiam

[edit]

oczywiście polecam zagłebić się w historię chroma key, czyli popularnego bluebox'a

http://en.wikipedia.org/wiki/Chroma_key

Edytowane przez tweety

Napisano
Pirewsza powazniejsza kompozycja to nie tyle Jurrasic Park czy Alien (gdzie w ogole komputerow nie uzyto) co Abbys Camerona. A ten film z cycata Raquel powstal w 66'. Ale zgrabnie im to wyszlo.

Hej. Wydaje mi się, że troszkę niedoczytałeś co napisałem. Mogę się mylić oczywiście ale aprpo's kompozycji pisałem o Forreście. O Jurrassic i Alien pisałem o potworkach a komputerów użyto tylko tytuł to Aliens ileśtam (myślałem, że to oczywiste, że nie mówie o części drugiej). Użyto w nim Softimage|3d

EDIT:Tweety fajnie, że napisałeś jak to "drzewiej bywało":)

Napisano

hehe ja to tylko się domyslam, za młody jestem na to chociaż w fotografii anologowiej pewnie podobnie by się dało coś takiego zrobić dzisiaj ;)

edit:

w Alien 3 użyli komputerów do połączenia Aliena i materiału filmowanego. ale to już lata 90 ;)

Edytowane przez tweety

Napisano

No wlasnie myslalem ze piszesz o Alien I lub II:) Trojeczka wyszla juz w czasach kiedy komputerowy compositing nie byl juz niczym nowym. ...Tak mi sie przypomnialo ze Abbys mogl wyprzedzic Tron, ale nie jestem pewien czy tam kompozycja byla na kompach robiona.

Napisano
I to jesli chodzi o kompozycje komputerowa, bo Star Wars sie bez tego obyly a i tak swietnie wyszly..

Nie wiem czy wiesz, że w ataku na Gwiazdę Śmierci zastosowano swego rodzaju pierwszy hghmm rendering 3d szkieletowy ( chodzi o wizualizację korytarzy na Gwieździe i może jeszcze czegoś)

Taka "ciekawostka".

Ale fajnie gada się o "prehistorii":)

Napisano

Kojarze ten moment:) Podobny patent byl w Alien II podczas podchodzenia promu do ladowania (chodzi mi o to co ekran promu wyswietlal). Gdzies czytalem ze ta animacja byla kolo 3 miesiecy robiona:)

Napisano
Przepraszam:) czy wiedzę swą zaczerpnąłeś z wydawanego swego czasu M3D? Tam był fajny dział "Historia animacji komputerowej".

Bardzo mozliwe, bo swego czasu kupowalem ten magazyn, ale pewny nie jestem.

Napisano

człowiek w paszczy to, kukiełka... ciężko powiedzieć czy ten cały dinuś to plastelina czy lalka z gumy ze szkieletem... ale jak na poklatkową animację i kompozycję to Ładnie..

ciekawy jest moment kiedy gość z ciemną brodą podnosi drąg z gruzów... jest w następnym ujęciu na pierwszym planie.

pozdrawiam.

P.S. polecam lekturę:

http://www.kmf.org.pl/fx/analizy.html

szczególnie Odyseją Kosmiczną i Godzillę... :)

Edytowane przez sly

Napisano

IMHO w tym klipie z dinozaurami nie było blue screena.

Zastosowano tylną projekcję tylko w trochę inny sposób, aktorów nakręcili w dekoracjach, a potem film z nimi był wyświetlany klatka po klatce na ekranie umieszczonym za mini dekoracjami z lalką.

Scena z domkiem była tak zrobiona na 100%, aktorzy są na ekranie, dinozaur i chatka są z przodu.

Tak samo z bieganiem za dinozaurem z kijami, panowie biegają do przodu na ekranie i kłują powietrze, a ponieważ są za dinozaurem to się ładnie wbijają.

Z wyrywaniem i rzucaniem zauważcie, że tuż przed wyrwaniem i rzutem jest cięcie. Po którym dzidy zostały zapewne zamienione na miniaturowe odpowiedniki.

Za animację tutaj odpowiedzialny był Ray Harryhausen, który był mistrzem w takich trikach http://en.wikipedia.org/wiki/Ray_Harryhausen

Swego czasu robiłem analizę takich scen na przykładzie Jazona i Argonautów również z animacjami wyżej wymienionego Pana. Polecam zresztą jego kreacje bo są naprawdę świetne.

Co do alienów, to pierwsze cyfrowe stworki pokazali w Alien Ressurection (4 część) w scenach podwodnych

Edytowane przez sanki