mkeruj Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 Witam Od dawna używam proxy w Vrayu, jednak z takim przypadkiem spotykam się pierwszy raz: Tak jak zawsze atachuję obiekty po rozgrupowaniu, exportuję jako single file i następuje dziwna sytuacja. Po exporcie i automatycznym zaladowaniu proxy okazuje się ze wszystkie obiekty wyeksportowane są przesunięte we wszystkich osiach oraz obrócone (ok. 50 stopni) po osi Z. Na szczęscie nie są przeskalowane. Radzę sobie z tym ustawiając obiekty orientacyjne w strategicznych punktach i obracam/przesuwam później obiekt proxy metodą prób i błędów. Nie jest to metoda zbyt dokładna... Spotkaliście się kiedyś z czymś takim? Jeśli tak to jaka na to rada? PZDR mkeruj
SWRSC Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 exportuj pojedynczo każdy obiekt, albo zrób attach całości tak żeby powstał jeden obiekt. Jak będziesz miał proxy stworzone z pojedynczego obiektu to nie ma prawa się rozpikać.
mirach Napisano 27 Grudzień 2008 Napisano 27 Grudzień 2008 Xform tez popieram. Ja mialem raz podobny problem, ale szybko okazalo sie ze cos tam z pivotem bylo nie tak, sorry ze tak ogolnie, ale to bylo z rok temu i za cholere nie pamietam co to dokladnie bylo...
mkeruj Napisano 27 Grudzień 2008 Autor Napisano 27 Grudzień 2008 Swierszczu, bardzo chetnie bym zrobil export calej sceny do jednego obiektu, ale niestety mam np. wanne z nurbsów wyplutą, dywaniki na Fur i się kaszani z letka. Robię oczywiście Atach z jednego obiektu. Najpierw 90% obiektów rozgrupowuje, potem Attach z listy i dopiero do proxy. Może jakiś obiekt tam miałem z pivotem dziwnym, dlatego rozwalił wszystko... Reset spróbuję i powiadomię o skutkach jak mi się rendy pokończą. PZDR i THX mkeruj
Rekomendowane odpowiedzi