Napisano 2 Styczeń 200916 l Czolem Panie i Panowie, Bardzo chcialbym zeby ktos podzielil sie wiedza na temat modelowanie inkrustracji. Powiedzmy, ze robimy fasade kominka albo tarcze - chcemy na niej wykonac ornamentalna plaskorzezba z motywem np. roslin. Jakiej techniki uzyc? Myslalem, zeby stworzyc mapke displace w photoshopie i nastepnie wytloczyc ja na obiekcie w maxie ale zeby tak skomplikowana rzecz ladnie sie uwypuklila model musialby miec miliard polygonow :) Zostaje oczywiscie zbrush i mudbox ale chyba nie mam jeszcze na tyle wprawnej reki zeby ladnie to wyrzezbic ;) Macie na to jakies swoje sposoby? Zalaczac przyklady modeli high poly z czyms o co mniej wiecej mi chodzi. Aha, swietnym przykladem efekty jaki chce uzyskac sa rozne przedmioty z gry Oblivion (jak ktos gral to napewno zachwycal sie jakie tam sa ladne normal mapy:) No wlasnie - jak sie tworzy obiekty do wypieczenia takich normali? Zalaczam screena z gry z tarza na pierwszym planie - prawda, ze ladna? :)
Napisano 2 Styczeń 200916 l Cytat ale zeby tak skomplikowana rzecz ladnie sie uwypuklila model musialby miec miliard polygonow :) Jeśli zastosujesz mapkę displace w materiale obiektu to nie musi on mieć wcale dużo poligonów bo dopiero na poziomie renderowania sam silnik rendera dzieli obiekt tak by uwypuklić mapkę. Dla przykładu możesz nałożyć taki displace nawet na boxa mającego tylko 6 polygonów - po jednym na każda ścianę). Chyba, ze chcesz nałożyć displace na obiekt w takim trybie by widzieć już efekt we viewporcie - no to wtedy już faktycznie dzielenie obiektu na poligony leży tylko w twoich rekach... ;)
Napisano 3 Styczeń 200916 l http://www.cgarena.com/freestuff/tutorials/zbrush/pixozbrush/seb_projection.html prosto omówione jak robić podobne rzeczy w zbrushu