Napisano 19 Styczeń 200916 l Witam, Dopisałem się do wątku który niedawno się tu pojawił, ale nie ma na niego odpowiedzi. Więc ponawiam pytanie. Używam maxa 2009 z vray 1.50 sp2 i działa pięknie :) za wyjątkiem motion blur. W momencie gdy na phisical camera włącze motion blur oraz w zakładce object properitis motion blur enable for image render ROBI się czarny. Nic nie pomaga zmiana ustawień kamery oraz świateł. Ciemno, ciemno i nic nie widać. Pomocy!!! Proszę :))
Napisano 19 Styczeń 200916 l Autor iso 200, shuter 1/20sec. f 8 bez motion blur piekny czyściutki render, wszystko doświetlone po włączniu opcji - czarno jak w .... :) Wiesz coś o takich problemach SWRSC? Nie jestem w tym odosobniony, u Ciebie chodzi bez problemu? THX
Napisano 19 Styczeń 200916 l to dziwne bardzo, pierwszy raz słyszę o takim problemie. Tak w ogóle to nie trzeba zaznaczać w obiekcie nic dodatkowego dla MotionBlur z PhisicalCamera, więc zostaw tak jak było default dla pewności (nie pamiętam jak jest default, sprawdź) I czarna jest każda klatka? Może akurat na tej co testujesz jakiś obiekt zasłania kamere albo coś... A powiedz jeszcze w którym momencie robi się czarny (podczas liczenia LC/IRR/przy finalnym renderingu)?
Napisano 19 Styczeń 200916 l Autor tutaj tez ktoś miał ten problem http://www.cgarchitect.com/vb/32958-vrayphysical-camera-returns-black-when-motion-blur.html http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=55594 Próbowałem bez LC i IRM, po prostu na szybko, żeby osiągnąć efekt. Liczy się bardzo szybko i wychodzi czarny obraz. Nic mi nie zasłania kamery, bo jak wyłącze motion to mam ładny renderek. Jak dotre do domu z pracy spróbuje jeszcze z default i z mateiałami VRAY bo używałem standard (już chwytam się brzytwy). Dziękuje bardzo za pomoc SWRSC. Jak coś znajde to dam znać jak nie to będe się żalił dalej :)
Napisano 19 Styczeń 200916 l Kurcze nie mam pojęcia, tez mam 1.5 SP2 i nigdy nie miałem problemów z MB. Faktem jest, że nie powinieneś używać standardowych materiałów tylko wyłącznie vRayowych. Może w tym tkwi przyczyna.
Napisano 19 Styczeń 200916 l Autor SWRSC napisał: Kurcze nie mam pojęcia, tez mam 1.5 SP2 i nigdy nie miałem problemów z MB. Faktem jest, że nie powinieneś używać standardowych materiałów tylko wyłącznie vRayowych. Może w tym tkwi przyczyna. Cholerka.... no to nie materiały :( użyłem materiałów Vray i tez nic nie widać. Nie wiem o co chodzi. SWRSC mam prośbe, powiedz mi czy dobrze ro robie, opisze jak to robię oki? scena z planem, i prostopadlościanem, jedno swiatlo vray plane, obracam do okola osi prostopadloscian na przestrzeni 30 klatek, zapisuje animacje, ustawiam suwak na 30klatke, wrzucam phiscial camere z malą predkościa szutera, włączam motion blur na kamerze a w zakladce vraya uruchamiam motion blur na 30 klatek. i u mnie nic nie ma: ) tak to ustawiasz? dzięki za pomoc
Napisano 19 Styczeń 200916 l nie ruszaj Motion blura w zakładkach renderera - zostaw default czyli wyłączone. Ma być jedynie w kamerze fizycznej zaznaczone MotionBlur. Może dlatego tak się dzieje. Ten MB z zakładki renderera służy do normalnej kamery i nie ma nic wspólnego z fizyczną, więc może kolidują ze sobą czy coś.
Napisano 19 Styczeń 200916 l Autor Daje spokój - to musi być jakiś bug, pewnie pomiędzy systemem, oprogramowaniem a sprzętem coś nie gra bo z normalną kamerą nie ma problemu z MB. Phisical camera nie chce mi robic MB w żaden sposób i przy każdych ustawieniach - przeżyje :) DZIĘKUJE ZA POMOC!!