Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Mam ok 3000zł na zakup komputera. Na co zwrócić uwagę kartę grafiki czy procek ?

Jakie zestawy zaproponowalibyście ?

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Cześć.

Mam ok 3000zł na zakup komputera. Na co zwrócić uwagę kartę grafiki czy procek ?

Jakie zestawy zaproponowalibyście ?

4 rdzenie, szmat ramu i karta nvidii. XSI nie lubi ATI.

Napisano

Cóż... na i7 cie nie stać, więc możesz wybierać między intelowym quadem albo phenomem II (śmiało może konkurować z q9300, q9450 a model 3.1 GHz - jeszcze nie wydany - ma konkurować z q9650), co najmniej 4GB ramu na start (ew. rozbudowa do 8GB).

Co do karty - sam mam ati i nie narzekam, tylko dwie rzeczy: po premierze 7-mki trochę trwało zanim sterowniki się zgrały z xsi (choć podobno i nvidii ten proces nie ominął); point selection bug ciągle jest obecny (u mnie do mniej więcej 0,5 sec, więc nie jest to problem, ale czytałem o gorszych przypadkach).

Teraz biorąc pod uwagę jak się spisuje (i spisywało) ati oraz złodziejską (moim zdaniem) politykę cenową nvidii - wybrałbym ati, mimo tego, że nvidii podobno lepiej się dogadują z xsi.

Napisano

Ryzykowowac problemy z dzialaniem by pare zloty oszczedzic? Nie wiem czy warto, szczegolnie ze nie tylko XSI lepiej pod nvidia pracuje. Wlasciwie wiekszosc programow korzystajacych z openGL powoduje mniejsze lub wieksze problemy z ATI.

Napisano

Ali - nie chodzi mi o zaoszczędzenie paru złotych... ta firma ma złodziejską politykę, więc jej nie popieram... dopłata za pure video, wyżyłowane do granic możliwości ceny gtx 2xx i nagłe obniżki (nawet zwroty kasy) po pokazaniu się konkurenta w postaci hd48xx, akceleracja adobe cs4 tylko dla quadro (z czego sie później wycofali, pewnie pod naciskiem ati, która ową akcelerację miała dla wszystkich nowych kart), zmienianie naklejek na kartach i sprzedawanie jako nowych (żeby połapać się w ich nazewnictwie, to cały dzień stracony na grzebanie w internecie i szukanie co jest czym w rzeczywistości) i inne, których już teraz nie pamiętam.

Ja tej firmy po prostu nie lubię... i na moją niechęć sobie sami zapracowali... A od sterowników 8.9 albo 8.10 śmiga u mnie prawie wszystko (wspomniany wcześniej point selection bug) stabilnie i szybko.

Kupując karte od ati nie zdawałem sobie wtedy sprawy z możliwych problemów z xsi, a miała lepszy stosunek cena/możliwości... i choć pewnie nvidia będzie tutaj pewniejszym wyborem, to teraz też wziąłbym ati - taki ze mnie zażarty dupek ;)

...:::EDIT:::...

Tutaj dość obszernie jest testowana moja hd4850 z xsi 7.0: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=52682

Edytowane przez streaker

Napisano

Muminek - a pogadaj z użytkownikiem wallop - na pewno coś ciekawego dwu-procesorowego ci za tą kwotę zaproponuje. Sam tylko przez nieporozumienie nie kupowałem u niego, ale co jakiś czas oferuje na forum jakieś zestawy w dobrych cenach.

Gość zna się na rzeczy.