Napisano 21 Styczeń 200916 l Witam, chciałbym się dowiedzieć kilku rzeczy w temacie farm renderujących, mianowicie 1. powiedzmy, że mam 20komputerów połączonych w sieć, jaki manager polecacie do obsługi tego i w jaki sposób taki manager działa ? np. znalazłem coś takiego http://www.uberware.net/smedge3/index.php powiedzmy, że rozumiem jak to działa, ale np. pisze tam, że jest wsparcie dla maxa, więc czy to znaczy, że też dla każdego jego plugina ? np. vray'a ? 2. czy np. jeśli renderuje plik z max'a, to na każdym komputerze muszę mieć maxa lub jakąś licencje czy taki manager pobiera ją sobie tudzież robi to jakoś inaczej ? :) 3. jakieś ogólne informacje które mogłyby mi pomóc w ogarnięciu tematu ps. oczywiście to nie mój plan, tylko szefa mojej firmy i muszę ogarnąć i naświetlić mu sytuację :) pozdrawiam i dzięki za pomoc
Napisano 21 Styczeń 200916 l 1.Zależy co chcesz renderować... animacje czy stille. Polecam BackBurnera-a, może też być Distributed Rendering w Vray-u. 2.Na każdym komputerze musi być max, jeżeli renderujesz w vray-u to także vray. U mnie wygląda to tak jak opisałem.
Napisano 21 Styczeń 200916 l Hej, z pracy pisam wiec w skrocie. z listu domyslam sie ze chodzi ci o Maxa. Do maxa nie potrzebujesz zadnego dodatkowego programu do renderowania przez siec - jest Backburner. Jak go obslugiwac itp masz wszystko w helpie maxa z dokladnym opisem jak to skonfigurowac Co do renderowania. Wszystkie pliki (textury, proxy itp) musza byc udostepnione w katalogu sieciowym widocznym przez wszystkie kompy. Max i Vray musi byc zainstalowany na kazdym z kompow renderujacych, ale wystarczy ze beda jako render nody, np na 1 licencje uzytkowa vraya dostajesz tez iles tam licencji vraya tylko do renderowania sieciowego. Podobnie z maxem. (nie zajmuje sie licencjami w firmie wiec ci dokladnie nie powiem) A, i renderowanie animacji przez siec, gdzie kazdy komp renderuje oddzielna klatke jest latwiejsze. Jak chcesz zeby wiele kompow renderowalo 1 klatke to musisz doczytac o distributed rendering. pozdrawiam
Napisano 21 Styczeń 200916 l zapewne bardziej taka farma służyłaby do renderowania animacji, ale pewnie stille też by się trafiły. głównie jestem ciekaw jak to wygląda z tą licencją do max, czy np. jak mam 20kompów to na każdym musi być wykupiona licencja (czyli 3-5k komputer + 20k max ?) czy np. na jednej licencji max można postawić jedą full działającą kopie a na reszcie zainstalować render nody ? na stronie autodeska jakoś nie bardzo mogę znaleźć taką informację. taka sama sytuacja jest z vray'em ?
Napisano 21 Styczeń 200916 l do maxa wystarczy jedna licencja robocza. na farmie nie potrzebujesz juz zadnej dodatkowej licencji niezaleznie od ilosci komputerow (z tego co pamietam, dawno to robilem;p). przy vrayu na kazda licencje/dongla mozna podlaczyc bodaj do 10 rendernodow. a jesli chodzi o liczenie stilli, zawsze mozna uzyc backburnera z wlaczonym split scan lines.
Napisano 21 Styczeń 200916 l Jak napisal Mirach wszystko znajdziesz w helpie maxa. Z tego co mi wiadomo na licencji maxa mozesz miec spokojnie te 20 kompow, instalujesz maxa na nodzie nawet go nie wlaczasz i nie rejestrujesz jedyne co zmieniasz to w pliku 3dsmax.ini wpisujesz sciezke do katalogu sieciowego w ktorym masz texturki do sceny. Jak to zrobic znajdziesz na forum, MF gdzies to dokladnie opisywal, sa dwa sposoby na to. Z vrayem jest jakos inaczej z ta licencja , nie wiem dokladnie ale chyba mozesz miec 10 nodow na jednej licencji tez trzeba poczytac w dokumentach zalaczonych do vraya. Instalujesz vraya i zalaczasz mu Vray Spawner , najlepiej wrzucic na nodzie do Startup by sie wlaczal razem z uruchomieniem kompa.