Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam zamiar ściągnąć Maya PLE 8.5 , ale nie wiem czy za bardzo jakie są jej ograniczenia. Znalazłem stronę na której użytkownik powiedział, że ograniczeniem są TYLKO znaki wodne i brak możliwości importowania z innych wersji Mayi, a pod nim ktoś napisał, że PLE ma dużo więcej ograniczeń ale już nie napisał jakich... Mój kolega trochę "bawi się" tym programem i mówi że nie można w PLE używać Mental Raya i Vraya. Czy to prawda? czy mozglibyście napisać mi dokładnie jakie ma te ograniczenia? I czy jeżeli będę już miał jakieś "osiągnięcia" w 3d tym programem (za np 2 lata) to czy nie będę miał później wielkich zaległości jeżeli chodzi o rendering?

Pozdrawiam:)

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

http://www.pl.wikipedia.org pisze:

Maya jest oferowana w dwóch podstawowych wersjach:

- Maya Unlimited pełna wersja ze wszystkimi możliwościami.

- Maya Complete wersja bez symulacji tkanin, włosów, sierści i płynów oraz bez modułu Live.

Ponadto producent oferuje darmową wersję do nauki Maya Personal Learning Edition. Jest ona odpowiednikiem Maya Completed z tym, że używa własnego (niekompatybilnego z pozostałymi wersjami) formatu zapisu, a wygenerowane obrazy posiadają znak wodny producenta. Nie może być również wykorzystywana do celów komercyjnych.

Napisano
  • Autor

Czyli w PLE można używać Mental Raya i Vraya? hehe to już ściągam :)

Napisano

"Nie obsługuje wielu procesorów czyli nawet jak masz mocną maszynę wykorzysta ją w połowie.

Wspomniane znaki wodne spowalniają pracę w oknach edycji i podglądu.

Brak silnika Mental Ray który jest odpowiedzialny za wiele efektów podczas renderowania."

źródło: http://forum.maya3d.pl/viewtopic.php?f=25&t=47

Napisano
  • Autor

a Vray działa? Pytam ponieważ już ściągnełem PLE, zainstalowałem i teraz mam zamiar Vray ściągnąć. Bedzie działac? Chodzi mi o to czy w tej wersji można załadować inne pluginy? Sorki że tak pytam non stop o to ale nie zanma sie na tym praktycznie :P

Edytowane przez grafic

Napisano

Jezeli dobrze pamietam w PLE jest demo Mental Ray z jakimis ograniczeniami.

V-Ray'a nie uruchomisz.

Z reszta teraz juz chyba nie ma PLE tylko jest trial 2009 Unlimited. Tam pewnie wszysatko dzila tyle ze na 30 dni.

Napisano
  • Autor

michalo mógłyś mi powiedzieć jak uruchomić Mental Raya? uruchamiam Maye i co mam nacisnąć by móc tego używać? Wszędzie mam albo 'Maya Software' albo 'Maya Hardware'.

Napisano

Jeżeli jesteś początkujący w 3D to nie zabieraj się od razu za rendering.

Jest to bardzo złożony proces w szczególności gdy chodzi o mentala a żeby coś wyrenderować trzeba to najpierw zrobić ;) więc na początek Maya Software powinien wystarczyć, no chyba że masz inne plany :)

p.s. Window - Settings/Preferences - Plug-in Manager - wybierz Mayatomr.mll