Napisano 23 Styczeń 200916 l mam wymodelowane coś takiego: zrobienie tego to dla mnie nie problem, ale nurtuje mnie jedna rzecz - jak twórcy gier robią ogromne połacia terenu?? Np. w nadchodzącej grze FUEL ma być powierzchnia 14.000 km kwadratowych. jak coś takiego zrobić? przecież nie 'nakleję' na to jednej textury, a zrobienie kilku tysięcy textur to kupa roboty. a zresztą jak zrobić textury, aby na brzegach idealnie do siebie pasowały? możnaby chyba zrobić jedną a potem ją pociąć na kawałki, ale przecież nie zrobię obrazka o wymiarach np. 1.000.000 x 1.000.000 pix... 2. jak zrobić texturę gałęzi drzewa, taką na potrzeby gier??
Napisano 28 Styczeń 200916 l 1.No stary, no pewnie że nie robią textury o wymiarach 10000x10000. Robią różne wersje textury np 256x256, drogę, ziemię, trawę itp i później się to blenduje programowo na geometrii, najczęściej w edytorze jest opcja malowania geometrii podłoża za pomocą textur, zupełnie jak brushem w shopie, stad efekt "idealnego ich dopasowania". A i owszem dobrze to wyraziłeś, zrobienie kilku tysięcy textur to kupa roboty. 2. To też kupa roboty widać:) pzdr!
Napisano 29 Styczeń 200916 l Levus napisał: 1.No stary, no pewnie że nie robią textury o wymiarach 10000x10000. Chyba że mają system Giga Texture od Carmaca :D Tam można używać texów o dowolnej wielkości :D:D
Napisano 29 Styczeń 200916 l zawsze mozna cociac teren na segmenty i np komp wczytuje tylko ten fragment na ktorym jest postac a reszty nie ma i sukcesywnie sobie doczytuje w ramach przemieszczania postaci a te niewidoczne (juz ominiete) zamyka nie trzymajac ich w pamieci przez co nie marnuje zasobow. czesto tak jest w grach wyscigowych - w ramach poruszania sie do przodu doczytywane sa poszczegolne (nastepne) segmenty) a te przejechane juz sa zamykane. Tylko tak jak wczesniej wspominalem musisz taki teren lub odcinek drogi pociac na kawalki... Ogolnie temat rzeka :)
Napisano 29 Styczeń 200916 l Ex3 napisał: Chyba że mają system Giga Texture od Carmaca :D Tam można używać texów o dowolnej wielkości :D:D O no tego nie znałem:) Tak czy inaczej to kupa roboty:D
Napisano 30 Styczeń 200916 l Autor Cytat najczęściej w edytorze jest opcja malowania geometrii podłoża za pomocą textur ale to chodzi o edytor dołączony do gry ? w maxie nie ma takowej opcyji ??