Napisano 1 Luty 200916 l Witam, Mam problem z Maxem 9. Mam Viste x64. Mój problem wygląda tak, mam zlecenie, robię model, w scenie mam zaimportowane plany cada, model itp. Kończę model, zapisuje go. Mam model zapisany w 9 plikach w różnych "stadiach" rozwoju. Na następny dzień otwieram plik z gotowym modelem i wyskakuje że "w scenie jest błąd i max się teraz wyłączy", więc próbuje włączyć poprzednie "stadium" to samo .. i tak jest w KAŻDYM z 9 plików .. error, error, error... Nie wiem czego to jest wina.. czy systemu czy czego. Może są jakieś łatki do maxa, może ktoś się już spotkał z podobnym problemem i ma rozwiązanie na to? Zaznaczę, że już drugi raz mi się tak dzieje. Pomóżcie prosze .. bo jestem już trochę zdesperowany .. Pozdrawiam, Solo
Napisano 1 Luty 200916 l hej Jak nic nie pomaga to i ciągle masz to samo. Nawet wciągu dnia w którym robisz save'y, to zdesperowany możesz zrobić jakieś exporty do obj samego modelu. Na początku pracy zaimportuj sobie tylko plik dwg i zapisz od razu jako pliki maxa (sprawdź czy go odpala później) zawsze to zysk na czasie bo importowanie dwg nieco trwa a splainy zapisane od razu z maxa otwiera szybko. Może też masz Vraya włączonego i testujesz sobie renderki jak wygląda, a ten nieraz też potrafi siać w plikach maxa. Jak nic nie pomoże to najlepiej wyłączyć maxa odpalić blenderka i w nim klepać model:P Bądź też jak masz oryginalnego maxa to napisać do autodesku maila łot da fak is guin on?
Napisano 1 Luty 200916 l Przede wszystkim sprawdź ram - to najczęstszy powód psucia plików maxa. Bardzo możliwe, że jakiś element sceny powoduje błędy w takim przypadku najpierw spróbuj załadować scenę poprzez xref scene jak i tu się krzaczy to przez xref objects i po kawałku.
Napisano 1 Luty 200916 l Autor Wlasnie sprawdzalem .. okazalo sie ze dach, ktory byl zrobiony ze zwyklego plana crashowal mi wszystko .. nie mam pojecia czemu .. no ale coz, zrobilem nowy dach i funga jak narazie :) Dzieki za odpowiedzi :)
Napisano 12 Luty 200916 l La R, dzięki za tipa o RAMie, będę musiał sprawdzić... I pamiętajcie panowie o servicepackach do maxa, powinno zmniejszyć crashowalność.
Napisano 13 Luty 200916 l tez miałem viste:D robiłem modele w cadzie - przy skomplikowanej bryle biekty zaczynały mi znikać, był problem z zapisem aż którejś nocy sie zdenerowowałem i naprawilem błąd - zainstalowałem xp64 - większość problemów znikła