Solo Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 Witam, Mam problem z Maxem 9. Mam Viste x64. Mój problem wygląda tak, mam zlecenie, robię model, w scenie mam zaimportowane plany cada, model itp. Kończę model, zapisuje go. Mam model zapisany w 9 plikach w różnych "stadiach" rozwoju. Na następny dzień otwieram plik z gotowym modelem i wyskakuje że "w scenie jest błąd i max się teraz wyłączy", więc próbuje włączyć poprzednie "stadium" to samo .. i tak jest w KAŻDYM z 9 plików .. error, error, error... Nie wiem czego to jest wina.. czy systemu czy czego. Może są jakieś łatki do maxa, może ktoś się już spotkał z podobnym problemem i ma rozwiązanie na to? Zaznaczę, że już drugi raz mi się tak dzieje. Pomóżcie prosze .. bo jestem już trochę zdesperowany .. Pozdrawiam, Solo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjon Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 hej Jak nic nie pomaga to i ciągle masz to samo. Nawet wciągu dnia w którym robisz save'y, to zdesperowany możesz zrobić jakieś exporty do obj samego modelu. Na początku pracy zaimportuj sobie tylko plik dwg i zapisz od razu jako pliki maxa (sprawdź czy go odpala później) zawsze to zysk na czasie bo importowanie dwg nieco trwa a splainy zapisane od razu z maxa otwiera szybko. Może też masz Vraya włączonego i testujesz sobie renderki jak wygląda, a ten nieraz też potrafi siać w plikach maxa. Jak nic nie pomoże to najlepiej wyłączyć maxa odpalić blenderka i w nim klepać model:P Bądź też jak masz oryginalnego maxa to napisać do autodesku maila łot da fak is guin on? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 1 Luty 2009 Share Napisano 1 Luty 2009 Przede wszystkim sprawdź ram - to najczęstszy powód psucia plików maxa. Bardzo możliwe, że jakiś element sceny powoduje błędy w takim przypadku najpierw spróbuj załadować scenę poprzez xref scene jak i tu się krzaczy to przez xref objects i po kawałku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Luty 2009 Autor Share Napisano 1 Luty 2009 Wlasnie sprawdzalem .. okazalo sie ze dach, ktory byl zrobiony ze zwyklego plana crashowal mi wszystko .. nie mam pojecia czemu .. no ale coz, zrobilem nowy dach i funga jak narazie :) Dzieki za odpowiedzi :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 12 Luty 2009 Share Napisano 12 Luty 2009 La R, dzięki za tipa o RAMie, będę musiał sprawdzić... I pamiętajcie panowie o servicepackach do maxa, powinno zmniejszyć crashowalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 13 Luty 2009 Share Napisano 13 Luty 2009 A proszę prosze :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KLIK Napisano 13 Luty 2009 Share Napisano 13 Luty 2009 tez miałem viste:D robiłem modele w cadzie - przy skomplikowanej bryle biekty zaczynały mi znikać, był problem z zapisem aż którejś nocy sie zdenerowowałem i naprawilem błąd - zainstalowałem xp64 - większość problemów znikła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi