Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Problem w 3ds-ie następujący: mam sobie dwa plane'y jeden tuż za drugim z nałożonymi teksturkami. Jeden jest całkowicie przezroczysty, drugi całkowicie widoczny. Teraz: jak zrobić, aby jeden plane stopniowo zmieniał się na widoczny, a ten drugi na przezroczysty (żeby się tak "wymieniły" widocznością)? zmiana materiału oczywiście nie wchodzi w grę, bo niestety to się nie da zakluczować w animacji.

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Oczywiście że można zmianę materiału zakluczować w animacji. Materiał Blend się kłania.

Napisano
  • Autor

Ok spoko, dzięki, a jeszcze jedno: jak jest ze zmianą rozmiaru w animacji? W sensie że mam powiedzmy krótką strzałkę (Editable Poly) i chcę ją wydłużyć, to kluczuję, chwytam te wszystkie vertexy od "wskaźnika" strzałki i przesuwam żeby była dłuższa, znów kluczuję, potem puszczam animację, i się okazuje że została ta dłuższa strzałka, i nie zmienia rozmiaru.

Napisano

zamiast ciągnąć vertexami spróbuj to zrobić na FFD. ale jeśli chcesz jednak użyć vertexów to zaznacz opcję animate w editable poly, postaw klucz zerowy a potem animuj. wadą tego jes to że na timeline nie zobaczysz śladu po kluczach więc będzie ci ciężko poprawiać animację.

Napisano
  • Autor

Dzięki, tylko co to jest FDD? na google nie byłem w stanie znaleźć nic sensownego

Napisano
  • Autor

super poszło wszystko, dzięki :D tylko że na auto-keyu poszło. Jak próbowałem na set-keyu to nie działało mhm

Napisano
Dzięki, tylko co to jest FDD? na google nie byłem w stanie znaleźć nic sensownego

Tak na przyszlosc, nie szukaj tylko w google, ale tez w pod F1 maxa, od tego to tam jest.

I nie FDD tylko FFD :)

Napisano
Witam

Problem w 3ds-ie następujący: mam sobie dwa plane'y jeden tuż za drugim z nałożonymi teksturkami. Jeden jest całkowicie przezroczysty, drugi całkowicie widoczny. Teraz: jak zrobić, aby jeden plane stopniowo zmieniał się na widoczny, a ten drugi na przezroczysty (żeby się tak "wymieniły" widocznością)? zmiana materiału oczywiście nie wchodzi w grę, bo niestety to się nie da zakluczować w animacji.

a nie lepiej animowac parametr opacity?:> bo z tego co zrozumialem to z widocznego na niewidoczny i na odwrot to chyba opacity da rade. A wiekszosc parametrow w maxie da sie animowac w czasie wiec to zaden problem.