Napisano 15 Luty 200916 l Witam Problem w 3ds-ie następujący: mam sobie dwa plane'y jeden tuż za drugim z nałożonymi teksturkami. Jeden jest całkowicie przezroczysty, drugi całkowicie widoczny. Teraz: jak zrobić, aby jeden plane stopniowo zmieniał się na widoczny, a ten drugi na przezroczysty (żeby się tak "wymieniły" widocznością)? zmiana materiału oczywiście nie wchodzi w grę, bo niestety to się nie da zakluczować w animacji.
Napisano 15 Luty 200916 l Oczywiście że można zmianę materiału zakluczować w animacji. Materiał Blend się kłania.
Napisano 15 Luty 200916 l Autor Ok spoko, dzięki, a jeszcze jedno: jak jest ze zmianą rozmiaru w animacji? W sensie że mam powiedzmy krótką strzałkę (Editable Poly) i chcę ją wydłużyć, to kluczuję, chwytam te wszystkie vertexy od "wskaźnika" strzałki i przesuwam żeby była dłuższa, znów kluczuję, potem puszczam animację, i się okazuje że została ta dłuższa strzałka, i nie zmienia rozmiaru.
Napisano 15 Luty 200916 l zamiast ciągnąć vertexami spróbuj to zrobić na FFD. ale jeśli chcesz jednak użyć vertexów to zaznacz opcję animate w editable poly, postaw klucz zerowy a potem animuj. wadą tego jes to że na timeline nie zobaczysz śladu po kluczach więc będzie ci ciężko poprawiać animację.
Napisano 15 Luty 200916 l Autor Dzięki, tylko co to jest FDD? na google nie byłem w stanie znaleźć nic sensownego
Napisano 15 Luty 200916 l uzyj modyfikatora Edit Poly i przelacz sie na Animate. Wtedy bedzie sie animowalo.
Napisano 15 Luty 200916 l Autor super poszło wszystko, dzięki :D tylko że na auto-keyu poszło. Jak próbowałem na set-keyu to nie działało mhm
Napisano 15 Luty 200916 l Dzięki, tylko co to jest FDD? na google nie byłem w stanie znaleźć nic sensownego Tak na przyszlosc, nie szukaj tylko w google, ale tez w pod F1 maxa, od tego to tam jest. I nie FDD tylko FFD :)
Napisano 16 Luty 200916 l Witam Problem w 3ds-ie następujący: mam sobie dwa plane'y jeden tuż za drugim z nałożonymi teksturkami. Jeden jest całkowicie przezroczysty, drugi całkowicie widoczny. Teraz: jak zrobić, aby jeden plane stopniowo zmieniał się na widoczny, a ten drugi na przezroczysty (żeby się tak "wymieniły" widocznością)? zmiana materiału oczywiście nie wchodzi w grę, bo niestety to się nie da zakluczować w animacji. a nie lepiej animowac parametr opacity?:> bo z tego co zrozumialem to z widocznego na niewidoczny i na odwrot to chyba opacity da rade. A wiekszosc parametrow w maxie da sie animowac w czasie wiec to zaden problem.