Napisano 24 Luty 200916 l Pojawiła się nowa wersja programu Corel Painter oznaczona numerem 11. Więcej o nowościach w programie przeczytac można na oficjalnej stronie Corel.com. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=523
Napisano 24 Luty 200916 l Hmm, nowe funkcje nie powaliły mnie na kolana ale są ciekawe. Musiałbym ściągnąć trial i sprawdzić je w praktyce, ale pewnie upgrade nastąpi u mnie w wersji 12 a może i nawet 13 :P Mimo wszystko miło by było zobaczyć przegląd nowej wersji na max3d.pl tak jak to było w przypadku Ps CS4. Jak zwykle u Corela ciężko znaleźć konkrety o nowych funkcjach na ich stronie.
Napisano 24 Luty 200916 l Miło, że zrobili W KOŃCU resizeable mixer palette, chociaż mogli o tym pomyśleć duuużo wcześniej. Fajnie też wygląda free transform a la PS. Więcej się okaże po ściągnięciu triala... Ciekawe, czy nadal pojawiają się artefakty przy przesuwaniu/obracaniu (co jest dość śmieszne przy sofcie za taką kasę).
Napisano 24 Luty 200916 l Co tam artefakty Painter wywala mi się średnio 2 razy podczas sesji to jest śmieszne :D (dlatego nie używam transformacji to chyba najbardziej zabugowany element, brushe jeszcze mi się nie wywaliły). Painter jest dobry do rysunku i malarstwa, ale jeśli się chce poprawić kompozycje czy kolory radze zapisać do PSD i wrzucić do Psa czy Gimpa, nie tylko dlatego, że dadzą większe możliwości, tylko nie będzie się traciło czasu na ciągłe włączanie Paintera od nowa :D po tym jak się wywali. O dziwo dalej lubię ten soft. Jeśli w 11 dalej będą problemy ze stabilnością to padne ze śmiechu :D
Napisano 24 Luty 200916 l Dla mnie równie dobry i duuużo tańszy jest artrage - w dodatku o niebo stabilniejszy :) Jak się dorzuci jeszcze opencanvas, to naprawdę niewiele brakuje.
Napisano 25 Luty 200916 l Szkoda że Corel przejął Painter'a - jakoś mam wrażenie, więcej zepsuli niż ulepszyli...