Napisano 26 Luty 200916 l Witam, Przymierzam się do zakupu PC do 3D... ważnym elementem jest dla mnie rendering dla tego Quad no i wydajność we viewporcie (dobra przyznam się czasem lubię pograć w gry). Cena jest też bardzo ważnym czynnikiem. Jako że nie siedzę w sprzęcie tylko w Max'ie + Vray'u to po przeczytaniu działu proszę o ocenę zestawu... może coś jest minimalnie bardziej wydajne a dużo droższe od jakiegoś zamiennika albo ktoś zauważy inny błąd. Szczególnie lubię kupować produkty o maksymalnym czynniku CENA/JAKOŚĆ więc jestem otwarty na propozycje. Aha jeszcze cozywiście pracuję w Photoshopie, Corelu i czasem w jakimś After Effekcie czy czymśtakim... Zgóry dzięki i przedstawiam mój pomysł na zestaw: 1. Intel Core2 Quad Q8300 2,50 GHz 2. GoodRam DDR2 2 x 2GB 800MHz CL5 3. Asus P5QL 4. GeForce with CUDA 9600 GT Gigabyte 1GB HDTV & DVI (PCI-E) 5. Seagate 500 GB Barracuda ES.2 (32MB, Serial ATA II) 6. Lite-ON DVD+/-RW IHAS222 LightScribe bulk black (Serial ATA) 7. Zasilacz OCZ StealthXStream 500W SLI Tak na prawdę tylko główne elementy (procek, grafika, ram, płyta z grubsza - może jest lepsza w tej cenie) powyżej są przeze mnie przemyślane...
Napisano 26 Luty 200916 l no... razem z obudową powinno być około 3200zł. Zestaw spoko, ale zastanów się dobrze nad Grafiką... GT8800 wypada lepiej w testach. i podejżewam że za tą podkręconą firmowo GT9600 (+1GB :O) przepłacisz. dolicz do tego jeszcze monitor (matryca-PVA) za ok 1000-1500zł... bo kupując tańszy licz się z brakiem podglądu kolorów. pozdrawiam.
Napisano 26 Luty 200916 l zainwestuj w RAIDa. 2x 500 Giga. To naprawde może być ratunek i zbawienie :) zawsze możesz za miesiąc/dwa zainwestować w lepszą kartę graficzną. 2-3 projekty komercyjne i komp powinien się zwrócić.
Napisano 26 Luty 200916 l Autor Ten GF 9600 GT kosztuje w Komputroniku 600zł... co do monitora to wiem o co chodzi ale to będę to rozpatrywał oddzielnie i chyba wybiorę jakiś tańszy 22" ponieważ tworzę głównie do wyświetlania a nie do druku. Co do RAID to wiem dokładnie o co chodzi dlatego wziąłem płytęobsługującą RAID ale na początek na pewno sobie na to nie pozwolę z powodu finansowego... ale zawsze można dokupić drugi dysk. Wracając do karty graficznej to nie znam się ale seria 9GT jest gorsza od 8800? A co z obsługą DX10 (jak wspominałem gierki też lubię ale to faktycznie najmniej ważne w sumie). Co do ceny to wyszło razem obudową 2860zł w konfuguratorze komputronika... trochę dużo dla mnie no ale zobaczymy... może sprzedam laptopa... BTW może ktośchce kupić HP dv6640ew na gwarancji??? :D A jak oceniacie płytę główną?
Napisano 26 Luty 200916 l jeszcze pomyśl nad lepszym zasilaczem. bardzo szybko te 500W może być za małe. Ja obecnie pracuję na Quadzie z 2Gb ramu i kartą za 250 zeta - 8600 gt. gry mało mnie interesują a w MAYA i MODO pracuje się bardzo przyjemnie. Problematyczny dla mnie jest brak RAIDA i backupu jak również wywalający się zasilacz (mam 420W ale porządne). Często "pierdoły" w stylu dysk, chłodzenie, zasialcz potrafią doprowadzić do zawału serca ;)
Napisano 26 Luty 200916 l Autor No to wiem... komputer jest tak mocny jak jego najsłabszy element (tak jak to ocenia system VISTA - oczywiście nie to żeby VISTA była dobra ;) ). Dzięki za podpowiedzi i czekam... może jeszcze ktoś chce się wypowiedzieć na temat mojej konfiguracji... PS. Bartolomeo - respekt za portfolio Edytowane 26 Luty 200916 l przez lichu10
Napisano 26 Luty 200916 l eee tam. stare i mocno nie aktualne ;) jak znajdę trochę czasu w marcu to updejt zrobię :)
Napisano 26 Luty 200916 l Autor Chciałbym już mieć taki poziom... a z forum widziałem też portfolio Tadeusza Chmiela - wypas - pozdrawiam... sorry za spam
Napisano 26 Luty 200916 l Autor Po przeanalizowaniu rankingu kart graficznych (LINK) wybrałbym w zalezności od gotówki: Radeon 4850 Asus 1GB 2xDVI (PCI-E) lub GeForce with CUDA 9800 GX2 EVGA 1GB 2xDVI & HDMI (PCI-E)