Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

witam

przy renderingu w okienku gdzie pojawiaja sie obliczenia wyskakuje mi na zielono komunikat

warning: texture map #475 returned invalid bump normal (xyz -1, #inf ...))

wnioskuje ze mam jakis blad w teksturze 475 ..tylko pytanie ...jak teraz szybko moge znalesc ta wadliwa teksture ?????

w scenie mam dosyc duzo materialow ....

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A w czym to renderujesz? Czy problem powtarza się z tą samą teksturą/materiałem w nowej scenie z jakimś prostym obiektem? Załącz testową scenkę jeśli możesz, ciekawe zjawisko :D

Napisano
  • Autor

renderuje v-rayem

Szczerze mowiac nie widze zadnych bledow przy testowym renderingu ...wszystko wyglada ok (renderuje na niskuch ustawieniach moze dlatego nie widac ).

Po prostu dzis odpalilem scenke i ....dostaje taki blad w czasie renderingu

W scenie jak pisalem mam duzo materialow (to jeste exterior) i ciezko teraz bedzie mi znalesc material ktory wyrzuca mi ten blad. Myslalem ze istnieje jakis sposob aby znalesc material/texture o danym numerze w scenie.

zrobie wiec tak

Pracuje dalej az do czasu gdy wadliwa tekstura ujawni sie sama

pozdrawiam !

Napisano

Otwórz Material/Map Browser, z lewej strony wybierz "Scene". Pokaże się lista materiałów w scenie. Żeby wyświetlić wszystkie tekstury w tych materiałach pole "Root only" musi być odznaczone. Znajdziesz wtedy konkretną bitmapę i będziesz mógł potestować, ale szczerze mówiąc problem wydaje mi się trochę losowy i raczej niezwiązany z samą teksturą (bo niby co złego może w niej siedzieć? :>).

Napisano
  • Autor

hmmm no tak ....moze i masz racje arev

dzieki za wskazowki ...!

pozdrawiam !

Napisano
ale szczerze mówiąc problem wydaje mi się trochę losowy i raczej niezwiązany z samą teksturą (bo niby co złego może w niej siedzieć? :>).

Niewłaściwy kolor piksela dla normal mapy na przykład...