Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pewien problem. Znalazłem taki tutorial i na końcu taki obrazek:

http://www.itsartmag.com/features/makingofmiamiriver/miamiriver-p2.php

Wiem jak zrobić i uzywać alpha, occlusion, depth, reszty za diabła nie mogę znaleźć. Material id znalazłem ale nie chce wychodzić - obraz jest czarny.

Czy ktoś mógłby mnie oświecić i wytłumaczyć o co chodzi i jak to łączyć w photoshopie.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

material id słabo Ci się przyda

chyba ze bedziesz potrzebowal sobie zaznaczyc w ps konkretny material. mozesz to obejsc podmieniajac materialy w scenie na takie co maja solidny kolor 0 tekstur self świecenie na 100% i nie ma cieni w scenie. aa ustaw jak w scenie i teraz rozdzka albo Color range zaznaczasz po tym materiale ktory ma dany kolor przypisany :)

z ambieent occlusion wrzucasz na nowa warstwe w ps nad rgb i bawisz sie z mieszaniem warstw (sprawdz sobie tryb multiply)

fog dodawaj na nowa warstwe i kombinuj z jakims screen albo cos takiego (w kazdym razie z tej grupy trybow mieszania)

alphe uzyj jak chcesz miec obrazek z tlem do podmiany (czyli niebiem) i robisz to w ten sposob ze splaszczasz obrazek klikasz ikonke dodawania maski (takie jakies dwa koleczka w kwadraciku czy jedno koleczko nie pamietam) i alt+klik na obrazek maski i tam wklejasz i zapisujesz jak jakis PNG z przezroczystoscia

irradiance co robi nie wiem :P

a depth wrzucasz jako nowy kanał alpha (w kanałach a nie w warstwach) i teraz dajesz Filter > Blur (chyba) > Lens blur, jako mape glebokosci wybierasz Alpha1 i sobie robisz glebie ostrosci. w takiej scenie bym tego nie uzywal chyba ze do lekkiego rozmycia tego co jest najbliżej kamery

no i watek chyba do compositingu

Edytowane przez kamil.ochel

Napisano

obraz wychodzi czarny bo bycmoze masz ustawiony id dla wszystkich materialow na 0

musisz ustawic odpowiedni id (od 0 do 15) dla wybranych przez siebie materialow w material editorze, wtedy otrzymasz taki kolorowy obrazek jak w tutorialu

Napisano

irradiance pozwala zaznaczać fragmenty sceny które moja duża lub małą intensywność "świecenia". Działa coś jak termowizja tylko z wrażliwością zamiast na ciepło to na światło illuminacyjne.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi ale jak się robi irradiance i jak się to łączy w photoshopie?