Masło Napisano 7 Marzec 2009 Napisano 7 Marzec 2009 Czy znacie dobre linki z bump mapami, bądź tutoriale bump mappingu? Chciałem zrobić lekkie ryski na szklanej ramce do zdjęć i niezbyt znam się na bump mappingu...
natas Napisano 7 Marzec 2009 Napisano 7 Marzec 2009 Ogólnie zasada jest chyba taka ,że w bump coś co jest ciemniejsze ,czarne jest wklęsłe a jasne bądź białe wypukłe ale nie wiem dokładnie o co Ci biega bo zaznaczyłeś ,że ma to mieć związek z PS. 1
Masło Napisano 7 Marzec 2009 Autor Napisano 7 Marzec 2009 Zaznaczyłem, że w photoshopie, bo z niego korzystam i chciałbym tutka bump mappingu do PS'a.
Sebastian Ozga Napisano 7 Marzec 2009 Napisano 7 Marzec 2009 Wszystko Ci już wyjaśnił Natas - po prostu malujesz pędzlami w skali szarości.
Masło Napisano 7 Marzec 2009 Autor Napisano 7 Marzec 2009 (edytowane) Spox, ale mam jeszcze inne pytanie... Czy im mniejsza bump mapa (np. 20x20 px), tym większa (ale mało wyraźna) krecha? EDIT: Daj ktoś jakąś bump mapę z rysami. :/ Coś nie wychodzą mi te rysy, chciałem jakąś mapę dla przykładu/wzoru, a nic dobrego jeszcze nie znalazłem... Chodzi o takie małe ryski na szkle co czasem są... Edytowane 7 Marzec 2009 przez Masło
wormer Napisano 8 Marzec 2009 Napisano 8 Marzec 2009 "Czy im mniejsza bump mapa (np. 20x20 px), tym większa (ale mało wyraźna) krecha?" Tak to z reguły działa. Tu masz jakieś rysy z devianta: http://pstogimpbrushes.deviantart.com/art/ewanism-s-scratchy-brushes-51221427
Masło Napisano 10 Marzec 2009 Autor Napisano 10 Marzec 2009 (edytowane) Dzięx, ale jak robiłem dużą 800x800 to też shit :confused: Takie wielkie ochydne krechy wyszły, a ja robiłem małe i smukłe. EDIT: To w jaki sposób to zrobić, jest może tutek do bump mappingu? Albo może od was porady i takiej domowej roboty bumpmapke mógłby ktoś dorzucić... Bo tak zbytnio coś mi nie idzie... Edytowane 13 Marzec 2009 przez Masło
Rekomendowane odpowiedzi