Napisano 7 Marzec 200916 l Cześć. Chcę wykonać model terenu wg mapy z oznaczeniami wysokości. Na razie Plan mam taki żeby narysować punkty wg mapy ( 3ds max ), potem poprzesuwać je po osi Z wg wysokości i połączyć w powierzchnię w jakiś sposób. Z tym że nie wiem jak ten ostatni etap wykonać. Czy ktoś może wie jak to zrobić, albo zna jakiś inny szybko sposób na wykonanie terenu wg siatki punktów w 3ds max? Pozdrawiam.
Napisano 7 Marzec 200916 l Tutaj masz tutak...po (chyba) hiszpańsku ale widzisz co koleś robi...pierwsze co robisz to obrysowujesz izolinie na podkładzie tj. mapie...później jedziesz według tutka
Napisano 7 Marzec 200916 l jest jeszcze ponoć coś co się nazywa "Terrain2_Max2009" mam ten plug-in od jakiegoś czasu na dysku ale jakoś nie mam od miesiąca czasu żeby zobaczyć jak to działa. Podobno potrafi importować jakoś dane z pliku. w załączniku do mojego posta masz wersję pod maxa 2009 (ale nie mam pojęcia 32 czy 64 bity i czy to ma jakieś wymagania ) Jeśli zainteresuje Cię to i rozpracujesz jakimś tutorialem - nie poskąpię reputacji :)
Napisano 7 Marzec 200916 l Autor Muchos grazias cucsoniuss. Problem polega na tym, że moje punkty na podkładzie nie tworzą żadnych izolinii, są rozwalone po różych ułamkach i wielkościach. Musiałbym na ich podstawie wyliczyć punkty między nimi o stałych wysokościach np 59, 59,5 60 i dopiero łacząc je zrobić izolinie. Niestety liczenie mi się nie uśmiecha, chyba że znasz jakiś prosty sposób.? Loki - dzięki za programik, niestety mam wersję 2008. JEśli masz to byłbym wdzięczny za podrzucenie. Jak wszystko inne zawiedzie to pewnie rozkminię. Pozostaje jeszcze autocad map moze tam coś się da. W sumie cały problem sprowadza się do zrobienia izolinii z punktów o bardzo przypadkowych wartościach. Pozdrawiam.
Napisano 7 Marzec 200916 l no to miej i jutro podeślij to będziesz miał warstwice co ile tylko chcesz:D
Napisano 8 Marzec 200916 l Autor no to miej i jutro podeślij to będziesz miał warstwice co ile tylko chcesz:D Tu jest lista punktów na dwa rózne sposoby, nie wiem jak to powinno wyglądać.
Napisano 9 Marzec 200916 l warstwice liczone w microstation, jest kilka kwiatków w postaci przecinających się warstwic ale akurat w tych miejscach jest za mało punktów i stąd te bugi. plik zapisany w *dwg, nie wiem czemu w maxie gubi grubości linii i opisy warstwic. jak będę miał chwilkę to jeszcze zajrzę