Napisano 8 Marzec 200916 l Witam mam taki problem. Kupiłem laptopa ponad 0,5 roku temu. Cały czas było wszystko dobrze. Renderowałem 3-5h i wszystko działało. Od ok. tygodnia podczas renderingu laptop się wyłącza (tak jak bym go sam wyłączył przytrzymując przycisk Power). Ostatnie moje notowanie temperatury procesora, karty graficznej i dysku twardego ok. 3sek przed wyłączeniem wyglądają tak: GPU: 82*C HD0: 41*C CORE0: 80*C CORE1: 83*C CORE: 100% używany. Myślę, że się grzeje i automatycznie się wyłącza żeby się nie spalił. Znacie jakieś sposoby na chłodzenie. Jest on jeszcze na gwarancji. Podczas gry w GTA IV po 20minutach się przycinał i był gorący od spodu. W spoczynku temperatura: GPU: 70*C HD0: 41*C CORE0: 56*C CORE1: 56*C Posiadam: * GeForce 8600M GT 512 * Intel Core 2 Duo T5750 Do tego wiatrak chodzi bardzo cicho, że go wcale nie słyszę dopiero jak przybliżę głowę bliżej niego. Edytowane 8 Marzec 200916 l przez Vega
Napisano 8 Marzec 200916 l Hej. Wydaje mi sie że masz dośc gorąco w laptopie - choć moge sie mylić. Możesz spróbować go odkurzyć - dosłownie - przykładasz rure odkurzacza na chwile do wszystkich otworów went ( dla bezpieczeństwa postaraj sie,żeby wentylatory sie nie obracały blokując je np. szpilką) ja tak robie srednio raz na 2 tyg i nie ma problemów. Nie polecam sprężonego powietrza - czyt. że często jest w nim jakiś olej. Postaraj się też żeby lap. nie stal np przy grzejniku:) czy ścianie. można też podczas renderowania zwiększyc odleglosć między spodem lap. a blatem podkładajac np. książke czy skalówke:D pozdrawiam i życzę powodzenia
Napisano 8 Marzec 200916 l Autor Ok dzięki. Na pewno jest to wina, że się grzeje ponieważ renderowałem i znowu się wyłączył :) Podniosłem tył laptopa o jakieś ok. 3-5cm i wyrenderował mi to co chciałem :D Ok spróbuję go odkurzyć tak jak pisałeś i podłożę następnym razem jakąś książkę :)
Napisano 18 Grudzień 201014 l ja mialem to samo z laptokiem... prawdopodobnie zapychaja sie "wiatraki", albo cos podobnego. Odkrecilem go dzisiaj, niestety nie dostalem sie do chlodzenia, ale po skreceniu juz sie nie grzeje :-) Zobacz sobie na youtube jak odkrecac laptoka, bo to latwa sprawa nie jest... ja sie poddalem w polowie, no i oczywiscie troche go powyginalem tu i tam ;) Patrz uwaznie gdzie jaka srubka idzie, bo podczas skladania, mozesz dac zla srubke i ci sie powygina :-) aha i mowia tez, ze ponoc pasta sie wykrusza pod prockiem... trzeba posmarowac na nowo.
Napisano 19 Grudzień 201014 l NIE TRZEBA ROZKRECAĆ laptopa by sie nie grzał lub by go odkurzyć!!! Częśto po tym jest problem ze złożeniem lub zostają jakieś "zbędne " części ;) Są w wiekszośc laptopów pod spodem specjalne klapy umozliwiajace dostanie sie do danych partii sprzetu.. TU chodzi o to by dostac sie do tej gdzie znajduje sie pamiec RAMi Procesor (najczesciej wspólna klapa) lub samo chłodzenie.. po rozkreceniu przyłożyć rurę odkurzacza z ustawioną dosyć dużą mocą ssania do wentyla blisk.. tak by zaczał sie krecić(tak ma sie zaczac krecic i to baaardzo szybko) az zobaczycie ile kurzu leci.. Oraz jak jest możliwosć przedmuchać/odkurzyć zeberka radiatora zaraz przy wentylatorze.. Zajmuje sie m.in. konserwacją sprzetu i tak wieele razy robiłem i klienci zadowoleni.. bo i laptop ciszej chodzi i obudowa laptopa juz nie parzy a i system stabilnie chodzi... :)
Napisano 19 Grudzień 201014 l Dla C2D to chyba dość normalna temperatura (u mnie bywało powyżej 100), problemem najwyraźniej jest grafika - 8600 może nie była tak wadliwa jak 8400 (która mi się w końcu spaliła) ale tu chyba też były pewne problemy z chłodzeniem. Jak nie pomoże to, co polecali przedmówcy, to zastanów się nad kupnem płyty chłodzącej (po pierwsze dystansuje, po drugie jest lepsze odprowadzanie ciepła jeśli płyta jest z aluminium). Nie polecam sprężonego powietrza - czyt. że często jest w nim jakiś olej. Ta substancja raczej nie jest szkodliwa, olej to raczej nie jest a wysycha momentalnie więc nie ma ryzyka, że coś uszkodzisz, z drugiej strony to co zaproponowałeś z odkurzaczem chyba faktycznie lepsze:)
Napisano 19 Grudzień 201014 l A ja polecam podstawkę chłodzącą pod laptopa. Tylko dobrą, nie jakis plastykowy shit. Spokojnie 10, a przy dobrych wiatrach z 15 stopni Ci zbije, a to powinno wystarczyc. Oczywiście 'przedmuchanie' jak najbardziej sie przyda.